Amerika uvela sankcije Petru Đokiću

Podijeli članak:

Ministarstvo finansija SAD donijelo je nove sankcije vezano za Balkan, a na njima se našlo nekoliko imena iz Bosne i Hercegovine. Sankcije je sada dobio i ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić.

U saopštenju Ministarstva finansija SAD navedena su imena ukupno 10 pojedinaca iz zemalja zapadnog Balkana, a uopšteno je opisano da su uvedene zbog “korupcije i malignog uticaja”.

Prema saopštenju, Đokiću su uvedene sankcije zbog potpisivanja sporazuma sa Hrvatskom u vezi sa izgradnjom cjevovoda od ruske rafinerije u Hrvatskoj do Broda, što SAD smatraju “antidejtonskim ponašanjem”.

Pored Đokića, na crnoj listi je i član Izvršnog odbora SNSD-a Savo Cvijetinović.

Cvijetinoviću su uvedene sankcije jer je predstavnik kompanije “BN inženjering”, čiji je vlasnik bivši zamjenik šefa vojnog vazdušnog transporta Oružanih snaga Rusije i koja je omogućila slanje helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju, prenosi Srna.

Takođe, sankcije su uvedene i šefu Predstavništva RS u Moskvi Dušku Peroviću.

SAD terete Perovića zbog “lobiranja” za sastanke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina, dodaje Srna.

Kancelarija za kontrolu strane imovine saopštila je da su sankcionisana lica iz BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Na listi sankcionisanih iz Srbije su Nenad Popović i Miša Vacić.

Iz Crne Gore sankcionisani su Miodrag Davidović, Branislav Mićunović i Duško Perović, a iz Sjeverne Makedonije, Ratka Kunoska Kamčeva, te Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko, koji su porijeklom iz Rusije.

Američka Kancelarija za kontrolu strane imovine navodi da su sankcije izrečene u vezi sa kompanijom “Orka Holding AD” i njenim transakcijama povezanim sa poljoprivrednim proizvodima, lijekovima, medicinskim uređajima, rezervnim dijelovima i komponentama, ažuriranjima softvera ili medicinskom prevencijom, dijagnozom, liječenjem ili kliničkim ispitivanjima, dodaje Srna.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Život ljudi je postao potpuno umrežen, usljed čega se granice online prostora i stvarnog...

U Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle ili niske oblačnosti....

Pripadnici njemačke Savezne policije sinoć su priveli državljanina Bosne i Hercegovine kod kojeg su,...

Dvije teže povrede na radu koje su prijavljene istarskoj policiji dogodile su se protekla...

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. 

Na društvenim mrežama kruži šok snimak na kom se može primjetiti kako folker Radiša...