Američka ambasada u BiH: Korumpirani bez putovanja u SAD

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) izjavio je u utorak, 5. oktobra, kako vojna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije nije otkazana.

“Vježba je odgođena isključivo zbog epidemiološke situacije. Mali broj naših vojnika je imuniziran i ne želim preuzimati rizik da se veliki broj vojnika zarazi. Čim se epidemiološka situacija popravi, vježbu ćemo normalno realizovati, nema nikakvog razloga za njeno otkazivanje”, poručio je ministar Podžić.

Zbog svega je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltije pokrenuo proceduru smjene ministra Podžića.

Oružane snage BiH i Vojska Srbije planirale su vojnu vježbu održati na Manjači kod Banjaluke od 9. do 16. oktobra ove godine. Ministarstvo odbrane odgodilo je vježbu 4. oktobra.

Nakon što je vježba odgođena, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je u utorak, 5. oktobra smjenu ministra odbrane. Kao razlog za smjenu Dodik je naveo “nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine (BiH)” jer je Podžić otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke.

Komšić i Džaferović: Zahtjev za smjenu Podžića neutemeljen

Nakon Dodikovog zahtjeva, reagovali su i predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u zajedničkom saopštenju za javnost u kojem navode kako su zahtjevi za smjenu ministra odbrane BiH “neutemeljeni i neopravdani, te predstavljaju neodgovoran izraz politizacije ovog pitanja”.

Džaferović i Komšić ocjenjuju kako je odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga ViH i Vojske Srbije opravdana.

“Odluka o odgađanju vojne vježbe je razumna i opravdana, ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija. Kao što je podcrtano iz Ministarstva odbrane, predviđena vojna vježba je samo prolongirana i biće realizovana u skladu s odlukom Predsjedništva, kada se za to steknu potrebni uslovi”, navodi se u saopštenju za javnost.

Tegeltija smatra da je Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio je u utorak, 5. oktobra, odluku o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

Odluka je uslijedila, kako navode iz Vijeća ministara, “jer je ministar prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja”, kada je donio odluku o odgađanju vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

Odluku o smjeni ministra te imenovanju novog mora potvrditi Parlamentarna skupština BiH, čiji rad, odnosno sudjelovanje u donošenje odluka bojkotiraju političari iz entiteta Republike Srpske nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i kriminalizirao negiranje genocida.

Zajednička vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije trebala je biti prva poslije ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

Odluku o zajedničkoj vojnoj vježbi je prihvatilo Predsjedništvo BiH u novembru prošle godine, dva dana uoči godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podžić je tada rekao da je vježba planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije.

Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama koje teže da se pridruže NATO savezu.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora su se zvanično pridružile Povelji 2008, dok je Srbija dobila status posmatrača.

Saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije do sada je bila najviše izražena u oblasti edukacije i školovanja vojnog kadra.

ba.voanews.com