Amel Jašarević želi priznati krivicu: U toku pregovori odbrane s Tužilaštvom o zatvorskoj kazni

Podijeli članak:

Predsjedavajuća Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu sutkinja Indira Jahić jučer je u nastavku suđenja za ubistvo Mehmeda Ramića napomenula da je prvooptuženi Amel Jašarević započeo pregovore s Tužilaštvom KS o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice, a koji će obuhvatati i visinu kazne zatvora.

Tužiteljica Jasminka Knežević je to potvrdila, ali nije jasno odgovorila u kojoj su fazi pregovori, kako bi se mogla planirati daljnja dinamika krivičnog postupka.

Brojni dokazi

Inače, pretres je jučer, zbog dužeg protoka vremena, vođen ispočetka. Nakon što je konstatirano da su preuzeti svi do sada izvedeni dokazi, tužiteljica je uložila dio materijalnih dokaza u spis.

Ona je jučer odustala od saslušanja svjedoka/stručnjaka Sanele Idrizović, koja će biti pozvana na naredni pretres 2. oktobra ove godine. Za to vrijeme tužiteljica će, zajedno s Idrizović, izdvojiti relevantne dokaze koji se sada nalaze među drugim dokazima snimljenim na sedam CD-ova.

Uložen je i nalaz vještačenja kojim je utvrđeno da je otisak Amela Jašarevića pronađen na kutiji s municijom. Jašarevićeva braniteljica Dijana Hasić istakla je da se Jašarević dovodi u kontekst samo s kartonskom kutijom, dok to nije slučaj s ostalim oružjem.

Jedan u bijegu

Amel Jašarević optužen je da je, zajedno s odbjeglim Adelom Kabašem, 12. decembra 2021. godine na raskrsnici u sarajevskom naselju Pofalići hicima iz pištolja ubio Mehmeda Ramića.

Odvođenje Jašarevića nakon jednog od ranijih pretresa. Avaz

Jašarević se tereti za krivično djelo ubistvo u saizvršilaštvu pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, za koje je zaprijećena zatvorska kazna od najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora. Adel Kabaš je još u bijegu.

U ovom predmetu sudi se i Edvinu Imamoviću i Igoru Zuki za pomaganje učiniocu nakon počinjenja krivičnog djela. Njih dvojica se brane sa slobode.

Na narednom ročištu bit će pozvan svjedok Nihad Bjelak, prijatelj ubijenog Ramića kojeg će odbrana unakrsno ispitivati.

Četiri vozila za oduzeto oružje

Na prijedlog tužiteljice, a s čime su se saglasili i odbrana i Vijeće, Sud neće u sudnici vršiti neposredan uvid u arsenal oružja koji je oduzet od Amela Jašarevića, a zbog opasnosti i transporta. Riječ je o većem broju automatskog oružja, 665 komada metaka, bombama, minama, zolji i plastičnom eksplozivu. Tužiteljica, koja je napomenula da bi joj za donošenje ovog oružja trebala četiri vozila, ipak će morati predočiti dokumentaciju o oružju i navesti gdje je ono deponirano.

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.

Zukan Helez, ministar odbrane BiH bio je večerašnji gost “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”...