Ambasadorica Sopta posjetila umjetnika Popaju iz Jajca

Ambasadorica BiH u Češkoj Republici, Martina Mlinarević Sopta danas je posjetila našeg velikog umjetnika Aldina Popaju iz Jajca, s adresom u Pragu.

Popaja je studij slikarstva počeo je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1990. Nakon izbijanja rata u Bosni i Hercegovini 1992. studij prekida, a onda 1995. godine odlazi na stipendiju na Akademiju umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu, gdje nakon završetka studija počinje na ovoj akademiji raditi kao predavač.

Za to vrijeme kao umjetnik realizirao je i niz samostalnih izložbi, na primjer, “Urbicid”, 2001. godine u Jajcu; „Jajce“, u Galeriji Klatovy 2005. godine, ili izložba „Balkanci“, u galeriji Česká spořitelna u Pragu. Sudjelovao je i na mnogim zajedničkim izložbama u Češkoj i inozemstvu, kao što su na primjer: Autoportret u češkoj umjetnosti 20. i 21. vijeka, Alšova jihočeská galerie u Hluboká nad Vltavou, Češka; Clan, Galerija Medium, Bratislava, Slovačka; Xuntanza obradoiro internacional das artes plasticas Fondacion Casa museo, A Solaina de Pilono, Španjolska; Čudna godina, 21. Mikulovski umjetnički simpozij „Radionica“ 2014., Mikulov, Češka.

Posljednjih deset godina bavi se temom simbola, njihovim sadržajem i načinima manipulacije. Uvijek je radost sresti Aldina koji je trenutno u pripremi svoje nove izložbe nastale u pandemiji, a osim slikarstva Aldin ima i mnoge druge izvrsne talente, veliki je zaljubljenik u BiH, godinama dovodi češke intelektualce i prijatelje na povijesno-turističke ture našom zemljom gdje im uvijek spravlja i odlična jela u čemu je pravi znalac.

-Nama je pripremio preukusan gravče na tavče s domaćim kruhom. Njegova ljubav prema kuhanju donijela mu je neke nove ideje, o čemu ćemo pisati uskoro, napisala je ambasadorica  Martina Mlinarević Sopra.

 

(Jajce  Online)