Search
Close this search box.

All Inclusive – spas kod inflacije u Turskoj?

Podijeli članak:

Turska je među prvima koja turiste privlači ponudom “All Inclusive” i ugostiteljima se to čini jedinim spasom u borbi s tamošnjom inflacijom. Ali to znači i da samo hoteli imaju neke koristi.

“Sve je uključeno u cijenu” – hrana, piće, sportske i sve druge ponude hotela je čarobna riječ za mnoge turiste koje bilježe paket-aranžman svog odmora. Naravno, dobro je poznato kakva se publika time privlači: razmjerno plićih džepova koja dobro pazi na svaki potrošeni euro za vrijeme odmora. Jer birane specijalitete i vrhunska pića tu je bolje uopće ne očekivati.

Restorani s praznim stolovima ulice u Alaçatı
Stolovi su prazni – a zašto bi i otišli u restoran kad sve imaju u hotelu?Foto: Dragoslav Dedovic/DW

Upravo je to poslovni model turizma koji se već dobrih tri desetljeća širi u Turskoj. Na rivijeri Turske ima već na tisuće hotela koji nude takvu uslugu, a u posljednje vrijeme ih je i sve više. Jer zapadnim turistima se i političko stanje u Turskoj činilo nestabilnim, a sad se jedva snalaze s enormnom inflacijom u Turskoj: u ožujku je premašila 68% i ne izgleda da će se turska lira stabilizirati u dogledno doba.

Jeftino uz računicu “za budućnost”

U inflaciji se čini da ponuda u nekoj zemlji postaje “jeftinija” za one s čvrstom valutom u džepu, ali je problem što su se tamošnji trgovci i ugostitelji prilagodili padu vrijednosti – i “za svaki slučaj” pišu paprene cijene na svojim cjenovnicima. To je okusio i jedan par iz Nürnberga kojeg su novinari postaje ARD zatekli u Antalyi: kad su knjižili odmor, boravak u Turskoj im se nije učinio skup. “Ali kad smo tu došli, onda jest. Kad za čašu vina odjednom moraš platiti 8 eura, onda je to već jako puno.” Toliko će platiti i u skupljim restoranima u Njemačkoj, a čak i kod kupnje suvenira su šokirani cijenama: “Tako si to nismo zamislili.”

Privilegije za turiste u Turskoj

U starom gradu Antalye je mnoštvo ugostitelja i trgovaca koji nipošto nisu zadovoljni tom poplavom “All Inclusive” turista: “Na žalost je takav turizam doveo osobitu vrstu gostiju”, žali se Lüfti Caker koji prodaje suvenire od keramike. “Stvorene su sve pretpostavke da turisti koji dođu u hotel uopće ne moraju niti izaći iz njega. Sve imaju tamo. To možda ima prednosti, ali ima i velikih nedostataka.” I njegovi suveniri nisu jeftini, ali on ne može drugačije: već u nabavi je svakim danom sve skuplje pa tako i on mora računati što će mu doista ostati u džepu kad utržak poždere inflacija.

Putuje se čak i kad su džepovi prazniji

Deniz Ugur je njemački turoperator koji se osobito bavi ponudom u Turskoj. On svjedoči kako su i turski hoteli povećali svoje cijene, ali što je hotel veći, to mu je lakše “uloviti” inflaciju i ponuditi dobru cijenu njemačkim gostima. Ukupno uzevši, boravak u Turskoj jest postao skuplji za nekih 6 do 7%, ali on je uvjeren kako će i ove godine broj turista koji žele u tu zemlju rasti “negdje u jednocifrenom postotku”.

Polica sa zubnim pastama jedne trgovine u Istanbulu
Godišnja inflacija u Turskoj je u ožujku premašila 68%: turistima se čini da su za euro dobili gomilu turskih lira, ali te lire su sve manje vrijedne.Foto: Anne Pollmann/dpa/picture alliance

Jer Nijemci, čak i dok ih muči poskupljenja u svojoj domovini – tu treba dodati i već znatno skuplji prijevoz i cijene goriva, još uvijek žele otići na odmor: “Putovanje dobro ide. Putovanje je ljudima dragocjeno jer se usprkos višim cijenama više putuje”, kaže Deniz Ugur.

No Nijemci isto tako sve pažljivije gledaju cjenike i uspoređuju troškove: odredište kao što je Hrvatska, pogotovo nakon uvođenja eura i obzirom što nudi pored sunca, mora i kreveta, više ne spada u povoljne zemlje. Svi ugostitelji svijeta maštaju o njemačkom turistu koji plaća svaki račun ne gledajući na iznos, ali takvih praktično više nema.

 

 

(DW/Pia Masurczak i Mehmet Ukşul, ARD Istanbul)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Iako njihova riba završi na trpezama i tanjirima širom BiH, samo na sedmičnoj bazi...

Mišo Banjac publici u BiH i regionu je poznat kao lider popularnog “Jet Set”...

Žena E. H. (29) iz Gračanice preminula je sinoć nakon komplikacija poslije porođaja.

Ledo plus je najveći proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane u Hrvatskoj. Ukoliko želite...

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za...

Ovo je inspirativna priča o mladoj ekipi koja je u jeku korone zasukala rukave,...