Aleksandrina pjesma za himnu BiH tek sada je postala popularna

Mlada pjesnikinja iz Gradiške Aleksandra Mrakić sa svojom pjesmom “Bosna i Hercegovina – moja domovina” plasirala se u deset najboljih na Međunarodnom konkursu švicarske nevladine organizacije. Sedamnaestogodišnjakinji ovo nije prvi uspješan rad. Do sada je napisala mnoštvo pjesama i osvojila veliki broj nagrada.

Biti među deset najboljih mladih pjesnika za Aleksandru Mrakić je, kako kaže, velika čast.

Pjesmu “Bosna i Hercegovina – moja domovina” napisala je prije nekoliko godina, i priznaje da su reakcije okoline bile pomješane.

– Ona je bila napisana nenamjerno i kasnije je bila kandidovana za himnu Bosne i Hercegovine. Međutim, taj konkurs je bio poništen, ne znam iz kojih razloga, i pjesma je bila zaboravljena, sve do skoro, kada ju je naš glumac Emir Hadžihafizbegović pomenuo u jednoj emisiji. Tada je stekla popularnost i sve je dalje krenulo sa njom – priča Aleksandra.

Već u drugom razredu osnovne škole počela je da piše pjesme. Većina ih ima rodoljubivu tematiku. Osvojila je mnoge nagrade i priznanja, ali neke posebno izdvaja.

– Zmijanjče mi je uvijek i zauvijek omiljena nagrada, to je druga nagrada koju sam osvojila, najznačajnija mi je i najbolja, a dobila sam je za rad o Petru Kočiću – ističe ona.

Značajno priznanje Aleksandra je dobila i na Međunarodnoj manifestaciji “Jabuke i knjige” u Gradišci, gdje je podjelila prvo mjesto sa poznatom crnogorskom pjesnikinjom Milicom Bakrač, koju mnogi nazivaju savremenom Desankom Maksimović.

Aleksandra ističe da joj je porodica najveći oslonac i podrška. Naročito otac, koji je i sam u školskim danima pisao pjesme.

– Zadnji atom snage koji budem imao kao roditelj uložiću da joj pomognem da se ostvari u životu što više bude mogla. Samo ako bude imala volju da uči i radi i olakša sebi život u budućnosti – kaže Aleksandrin otac Milorad Mrakić.

Aleksandra trenutno pohađa treći razred Srednje stručne i tehničke škole, smjer Poslovno – pravni tehničar. Koji fakultet će upisati još uvijek nije odlučila, ali je sigurna da od poezije neće odustati. U narednom periodu očekuje da će sarajevski Kamerni teatar 55 izdati njenu prvu zbirku pjesama, koja će sadržati 27 radova.

 

 

(Fokus.ba)