Aldin Popaja predstavio svoje najopsežnije djelo ‘Kameni spavači’ u Jajcu

Podijeli članak:

Stalna postavka “Kameni spavači” autora Aldina Popaje iz Jajca, jednog od naših istaknutih akademskih umjetnika, svečano je otvorena u srijedu u večernjim satima u prostorijama  firme”A&F”. Ovaj veličanstveni događaj okupio je mnoge ljubitelje umjetnosti, kulturnih baština i sve one koji su željeli prisustvovati ovom posebnom trenutku, piše Jajce Online.

Projekt “Kameni spavač” započeo je davne 2010. godine kada je Aldin Popaja počeo raditi na svom najopsežnijem, ali možda i najemotivnijem djelu. Ovo remek-djelo vraća umjetnika u Bosnu, njegov rodni kraj, gdje ga je nadahnula srednjovjekovna umjetnost kamenih nadgrobnih spomenika – stećaka, koje on vidi kao naše najznačajnije kulturno-historijsko blago. No, Aldin ne samo da interpretira ove spomenike, već im udahnjuje univerzalno značenje, oslobađajući ih okova jednoznačnih interpretacija.

U ovom postavu bogatim bojama, Aldin Popaja doslovno oživljava “kamene spavače” vlastitim rukama, izdignuvši ih na pijedestal koji im pripada. Na taj način, ovi spomenici postaju istinska i zajednička ostavština jedne ranjene zemlje. Njegov rad ne samo da je umjetnost, već i vizionarsko djelo koje osvjetljava nevjerojatnu prošlost Bosne i Hercegovine, dajući nadu za bolju i mirniju budućnost.

Aldin Popaja je pronašao ime za svoj likovni rad u zbirci pjesama “Kameni spavač” autora Maka Dizdara, poznatog bosanskohercegovačkog pisca. Tako, umjetnik dodatno isprepliće književnost i likovnost, stvarajući jedinstveni spoj koji je teško opisati riječima.

This slideshow requires JavaScript.

Na otvaranju postavke, uz prisutnost autora, obratio se i fra Drago Bojić, poznati bosanski franjevac, teolog i publicist. Njegovo prisustvo dodatno je obogatilo ovau večer, potvrđujući važnost kulturnih i duhovnih aspekata umjetničkog izraza.

– Ulazak u svijet srednjovjekovnih stećaka, neizbježno prati susret s mnoštvom simbola i znakova, religijskih i svjetovnih, međusobno isprepletenih, koji uvijek iznova oživljavaju, napuštaju svoje „smrtno“ stanje i oslobađaju se stoljetne nijemosti. Ne čuju njihove glasove i ne razumiju ih svi na isti način, i bilo je i u prošlosti, a ima i danas, i takvih tumačenja i interpretacija koje dokidaju polifoni jezik stećaka i pokušavaju ga prilagoditi jeziku svojih religijskih i nacionalnih ideologija i identitarnih politika, svodeći široko i neiscrpno značenje simbolike stećaka na proizvoljnu, reduciranu i za potrebe sadašnjih politika, zadanu i željenu identitarnu mjerum naglasio je Bojić.

Firma “A&F” zaslužena je za realizaciju ovog značajnog projekta, kao i njen vlasnik Fahrudin Joldić, koji je prepoznao važnost podržavanja umjetnosti i kulture te omogućio da ova izložba postane stvarnost. Njihova podrška umjetničkim djelima kao što je “Kameni spavači” od vitalnog je značaja za promociju i očuvanje naše bogate kulturne baštine.

Kroz ovu postavku, Aldin Popaja nas je proveo kroz putovanje puno energije i duhovnih iskustava. Njegov umjetnički jezik hvata naizgled neobjašnjive pojave, a njegove slike otvaraju nam nove perspektive i osjećaje. Ova izložba će bez sumnje imati dubok i trajan utjecaj na sve posjetitelje, potičući ih na razmišljanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“Kameni spavači” Aldina Popaje su ne samo slikarsko djelo, već i most koji nas povezuje s našom prošlošću, te podsjeća na važnost njegovanja i očuvanja naše kulturne baštine. Nadamo se da će ova izložba postati inspiracija i poticaj za daljnji razvoj umjetnosti u našem kraju, te da će umjetnička scena Bosne i Hercegovine nastaviti procvjetati i osvjetljavati naš put ka budućnosti.

This slideshow requires JavaScript.

Od Jajca do Češke

Aldin Popaja, umjetnik čudesne vizije i talenta, rođen je u srcu Bosne i Hercegovine, u prelijepom mjestu Jajcu, koje je obilježeno ne samo svojom prirodnom ljepotom već i bogatom poviješću koja je ispisala stranice naše zemlje. Njegova umjetnička priča započela je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1990. godine, ali iznenada prekinuta zbog izbijanja rata u BiH 1992. Unatoč izazovima koje je rat donio, Aldin nije odustao od svojih snova.

Godine 1995. dobio je stipendiju na Akademiji umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu, gdje je pronašao novi dom i uplovio u jedno novo, uspješno razdoblje svog života. Godine 2000., postigavši izvrsne rezultate, magistrirao je na toj prestižnoj akademiji. Od tada, Aldin Popaja postao je ne samo jedan od značajnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, već i ponosni predstavnik svoje zemlje u Češkoj.

Svojim umjetničkim stvaralaštvom, Aldin nije samo inspirirao svoje studente, već je i ostvario niz samostalnih izložbi diljem svijeta. Njegova umjetnost je istraživanje simbola, njihovog dubokog značenja i načina manipulacije. Kroz godine, stvorio je niz slika koje karakterizira stilizirana forma, čiste boje, a ponekad se približava apstrakciji. Njegovi radovi su odraz njegove mašte, dubokog promišljanja i inovativnog pristupa umjetnosti.

Aldinov talent prepoznat je i van granica Češke. Godine 2004., osvojio je glavnu nagradu za slikarstvo na međunarodnom bijenalu Lilla Europa u Švedskoj, što je bio samo jedan od mnogih uspjeha koje je postigao u svom umjetničkom putovanju. Njegove slike krase brojne javne umjetničke zbirke, ostavljajući svoj trag i svjedočeći o veličini njegovog talenta.

Aldin Popaja ne samo da je slikar, već i ambasador kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Njegov rad nosi duh njegove domovine, ali također transcendiraju granice i povezuju se sa svijetom na univerzalnoj razini. Njegove slike ostavljaju snažan dojam na gledatelje, potičući ih na razmišljanje i introspekciju.

Dok se Aldin Popaja uspinje sve više u svijetu umjetnosti, njegovo srce uvijek ostaje u Jajcu, mjestu koje ga je oblikovalo i inspiriralo. Njegov put od Jajca do Češke svijetli kao svjetionik za mlade umjetnike, dokazujući da je strast, talent i upornost ključ za ostvarenje snova, bez obzira na prepreke koje život može postaviti pred nas.

Naš Aldin Popaja je svjetlo koje obasjava Bosnu i Hercegovinu i šire, a njegova umjetnost zauvijek će ostati inspiracija za sve one koji žele istraživati dubine ljudskog duha kroz kreativnost i stvaralaštvo.

 

 

(Jajce Online/E.Crnkić)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Reporteri skopske Televizije Telma otkrili su i mjesto gdje je zakopan Panče Žežovski, ubijeni...

Ljekar trebinjskog Doma zdravlja Aleksandar Babić izgubio je bitku za život. Priča o doktoru...

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu...

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a...

Red Sea Film Festival u Saudijskoj Arabiji  započeo je svoje treće izdanje, a na...

Reprezentacija.ba kao partner Sofascore donosi statističke podatke bh. internacionalaca za mjesec novembar.