Search
Close this search box.

Alarmantno: BiH prijeti velika nestašica lijekova

Podijeli članak:

Tijekom ove godine razni proizvođači prijavili su privremene i trajne nestašice na desetke lijekova na tržištu Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Agencije za lijekove BiH, pacijenti u Bosni i Hercegovini privremeno su bez raznih vrsta lijekova, poput Chloramphenicol (hloramfenikol) masti za oči proizvođača Galenika, Kalcijeva folinata Pliva, Ospena 750 (fenoksimetilpenicilin), oralne suspenzije, Ospena 1500 (fenoksimetilpenicilin), filmom obloženih tableta, Amyzola (amitriptilin), filmom obloženih tableta proizvođača Sandoz, Monopina (lacidipin), filmom obloženih tableta, Bondronata (ibandronska kiselina), koncentrata za rastvor za infuziju, te Bonviva (ibandronska kiselina), rastvora za injekcije

No, trajni prekidi u opskrbi tržišta Bosne i Hercegovine prijavljeni su u slučaju lijekova: Flutiform (flutikazon, formeterol) inhalatora sa 120 doza suspenzije za inhaliranje pod pritiskom u kutiji, Entekavir Mylan (entekavir), obloženih tableta, Ibumax duo (fenilefrin, ibuprofen), tableta proizvođača Hemofarm, Tregona D (donepezil), oralne disperzibilne tablete proizvođača Hemofarm.

Trajni je prekid i Forteca filma (levofloksacin), tableta proizvođača Hemofarm, Visus plus (latanoprost, timolol) kapi za oči proizvođača Stada Arzneimittel AG, Metoprolo HF (metoprolol), tableta s produženim oslobađanjem proizvođača Hemofram, te Ladiomila (maprotilin), filmom obloženih tableta proizvođača Pliva.

– Prema prijavama pacijenata, sve su učestalije nestašice lijekova proizvođača Galenika, koje nama službeno nisu prijavljene. Prema Agenciji sve su učestaliji zahtjevi nositelja dozvola za promet lijekova proizvedenih za neka druga tržišta kako pacijenti u BiH ne bi ostali bez terapije – kazala je za Avaz Nataša Grubiša, ravnateljica Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine.

Riječ je o nestašicama na globalnom planu koje će se u idućem razdoblju reflektirati na sve nas – istaknula je Grubiša. •

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....

Podaci “Polazne studije o ekonomiji brige i njege u Bosni i Hercegovini” koju je...