Search
Close this search box.

Alarmantna situacija za pojedine banke u BiH: Gube li kartično plaćanje zbog saradnje sa osobama s crne liste?

Podijeli članak:

Banke u Bosni i Hercegovini koje posluju s osobama koje su na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država rizikuju da budu sankcionisane, jasno je poručeno iz američkog ministarstva finansija. Dok iz banaka koje su pod lupom šute, političari odgovaraju da je sve brutalna upotreba sile. Je li ugroženo kartično poslovanje, ili pak međunarodni swift kod nekih banaka?

Ako banke obavljaju transakciju za sankcionisanu osobu, ili subjekt u BiH, izlažu samu sebe riziku sankcija, tu poruku uputili su zvaničnici SAD domaćem bankarskom tržištu. Sve kako bi shvatili eventualne posljedice sankcija, rekli su. Do današnjeg dana, iz domaćih banaka na koje se posebno upozorenja odnose, nema reakcije. Političari s crne liste, sve doživljavaju kao još jedan međunarodni pritisak. Ako im banke zatvore račune imaju rješenje:

“Šta ima veze, ja ću primati platu predsjednika preko pošte, neće valjda zatvoriti poštu, a mogu i na blagajni uzeti svoju platu, ali neće nam promijeniti stav. I to kada prođe Marfi proće i ta priča. Kad dođe novi ambasador Amerike sješćemo s njim, jedini uslov će biti povuci ove sankcije. Nećeš? Nećemo razgovarati s vama. Mislim da je njemu gore što ne razgovaramo. Ja sam pun ponosa što ne razgovaram s takvim kretenom kakav je Marfi”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Ipak prema Zakonu o unutrašnjem platnom prometu RS, platu preko pošte mogu primati samo osobe koje imaju otvorene bankarske račune. Ujdurma zapadnih krugova je po srijedi tvrde iz Banjaluke. Premijer ističe, zbog svega je RS uskraćena 1 milijarda KM novca za projekte.

“Znate vi savršeno koje su prijetnje, sankcije, ucjene, sprečavanje projekata u RS”, kazao je Radovan Višković, premijer RS.

Bankama ipak nezvanično prijeti embargo na međunarodno kartično plaćanje. Posebno su pod lupom banke koje kupuju obveznice i trezorske zapise RS, među njima Atos i Nova banka, iz kojih se danima ne oglašavaju. Hoće li se i kako sve odraziti na bankarski sektor?

“Neće se odraziti, svijet se potpuno mijenja. I kartično psolovanje je sada vezano za kineske i druge kompanije. Za 5 godina će to sve biti mnogo drugačije. A mi ćemo biti ti koji su prvi izdržali tu vrstu bičeva”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Građani bi mogli postati taoci samovolje jednog čovjeka, glasna je opozicija.

“Mislim da se tu radi o poruci glavnom tajkunu režima Mladenu Milanoviću Kaji vlasniku Nove i Atos banke. Mi smo svjedoci da su upravo Nova banka a i druge finansijske institucije upravo u transkacijama s državom zaradile bogatsvo, jer je cijena obveznica i trezorskih zapisa, kamata sve veća. Da nije toga budžet RS bi pukao, ne bi bio likvidan”, kazao je Nebojša Vukanović, poslanik Za pravdu i red.

Američki divovi Visa i Mastercard dominiraju evropskim platnim prometom. Prije dvije godine obustavili su svoje poslovanje u Rusiji. Tamošnje banke izgubile su i međunarodni swift kod. Koliko je taj scenario moguć u BIH?

“Sumnjam da će se u istu ravan staviti naše banke sa onima koje su u Rusiji, ali sigurno da postoji strah bankara. Jer kod njih račune imaju neki političari koji su pod sankcijama”, kazala je Adrijana Pisarović, Capital.ba.

Milorad Dodik pod američkim je sankcijama od 2017.godine. Na neslavnoj listi su i Željka Cvijanović, Nikola Špirić, Radovan Višković, Nenad Stevandić, ali i Marinko Čavara, Fadil Novalić, Dijana Kajmaković i drugi. Republika Srpska se od početka godine na domaćem tržištu zadužila pet puta, za ukupno oko 130 miliona KM.

Vlada RS i dalje nema odgovor na pitanje na kojem stranom tržištu namjerava da se zaduži projektivanih preko 800 miliona KM. Mnoga vrata su zatvorena zbog tihih političko-ekonomskih sankcija, ali sa Trga Republike poručuju da je budžet stabilan.

 

 

(N1)

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ovo je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po ukupnim prihodima.

Za veliki broj ljudi nezamislivo je biti bez interneta makar i na nekoliko sati....

Tačan datum puštanja u promet počiteljskog mosta još nije poznat, a iz JP Autoceste...

Košarkaši Partizana sinoć su savladali Valensiju rezultatom 79:66 te se na taj način oprostili...

Goran S. (35), državljanin Srbije, pojaviće se pred sudom u švajcarskom gradu Belincona kako...

Devet mjeseci nakon što je teško pretučen u Bratuncu, protiv snimatelja i muzičara Osmana...