Search
Close this search box.

Aktivno osam gradilišta u FBiH: U fazi izgradnje 61 kilometar autoceste

Podijeli članak:

Od 325 kilometara autoceste na Koridoru Vc do sada je izgrađeno 127 kilometara. Trenutno je na području Federacije BiH u izgradnji 61 kilometar autoputa na osam aktivnih gradilišta, potvrđeno je iz Autocesta FBiH.

– U ovom trenutku imamo gotovo 1,2 milijarde eura za aktivne projekte – rečeno je za Avaz iz ove kompanije

Tako su na jugu zemlje pri samom kraju radovi na dionici Počitelj – Zvirovići te na mostu Počitelj u dužini od 11 kilometara, a koja vodi ka granici s Republikom Hrvatskom, odnosno graničnim prijelazom Bijača.

Konkretno, na kolosalnom mostu Počitelj, koji slovi kao jedan od najviših u regiji, postavljena je zaštitna ograda, a u tijeku su radovi na hidroizolaciji. Rokovi za završetak gradnje su u nekoliko navrata probijani, baš kao i na većini gradilišta u sklopu Koridora Vc.

Na autocesti sjeverno od Zenice, nakon što je više od pola godine bilo suspendirano gradilište dionice Vranduk – Ponirak, radovi u dužini od 5,3 kilometra su nastavljeni i trenutno su, kako naveode, u punom zamahu. Rok je produžen do 31. ožujka 2026. godine

Također, aktivna su gradilišta Nemila – Vranduk u dužini od 5,7 kilometara, gdje je rok zbog dodatnih radova produžen do 2. srpnja ove godine, kao i Poprikuše – Nemila, ukupne dužine 5,5 kilometara, gdje bi radovi trebali biti završeni krajem godine.

Do kraja ove godine trebala bi biti završena i poddionica Ponirak – Vraca, odnosno tunel Zenica.

Kada se radi o poddionicama tunel Putnikovo Brdo – Medakovo, čija je dužina 8,5 kilometara, te Medakovo – Ozimice, u dužini od 21,3 kilometra, predviđeno je da radovi koji su počeli u lipnju odnosno u prosincu prošle godine budu završeni u svibnju 2025. odnosno u svibnju 2026. godine.

U ovoj godini planirani su ugovori za izgradnju dodatnih 58 kilometara. Između ostalog, planirano je da do kraja ove godine otpočnu radovi na dionicama Mostar jug – tunel Kvanj, tunel Kvanj – Buna, Mostar sjever – Mostar jug, kao i izgradnja najkompleksnijeg objekta na cijelom koridoru, tunela Prenj.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen budžet institucija...