Aktivisti iz Jezera poručili: Opstanak ili raseljavanje – pitanje je sada!?

Podijeli članak:

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Skupštine opštine Jezero je glavno pitanje davanja saglasnosti za nastavak geoloških istraživanja od strane kompanije SNK “Metali”.

Ova odluka izazvala je zabrinutost među lokalnim stanovništvom, koje strahuje od mogućnosti otvaranja rudnika u ovoj općini.

Nakon prethodnog glasanja, gdje je većina odbornika izrazilo protivljenje geološkim istraživanjima, građani Jezera nadaju se da će njihovi predstavnici ponoviti isti stav i još jednom jednoglasno odlučiti da ne žele nastavak ovih istraživanja koja su prethodnica otvaranju rudnika.

Ova odluka je od izuzetnog značaja za lokalno stanovništvo koje živi u blizini područja gdje bi se rudnik mogao otvoriti. Mještani su duboko povezani s prirodom i rijekama kao što su Pliva, Jošavka, Đol te Plivska jezera. Oni shvataju da bi geološka istraživanja mogla imati ozbiljne ekološke posljedice na ova područja i dovesti do kontaminacije vode i uništavanja ekosistema.

Dok se očekuje sjednica Skupštine opštine Jezero, mještani su spremni da se izbore za svoja prava i zaštite ono što smatraju vrijednim, a napisali su saopćenje koje prenosimo u cijelosti:

– Sutra je dan kada se određiva sudbina Jezera i njegovog naroda! Sutra je dan kada će naši odbornici ponovo glasati vezano za nastavak istraživanja!
Nadamo se da će ponoviti svoj stav od prošlog puta i još jednom jednoglasno da kažu da ne želimo geološka istraživanja koja prethode otvaranju rudnika!

Ostavimo našoj djeci čistu Plivu, Jošavku, Đol i Plivska jezera, a i netaknut Otomalj, Bag, Sinjakovo…

Ni jedan grad u svijetu nije doživio privrednik bum zbog rudnika, samo će interesne grupe imati korist, a ljudima ne preostaje ništa nego da se isele.

Ne treba biti neki vrsni stručnjak ili ekolog, dovoljno je da odete na Google i pronađete rudnike u Varešu, Majdanpeku, Boru….
Pogledajte šta su učinili jadnom narodu i kako žive u kancerogenoj prašini! Gdje se otvori rudnik teških metala tu života nema!

Posljednjih dana smo izloženi linču neistomišljenika koji prave stranice slične našoj! Iznose laže koje se baziraju na strašnim uvredama u svakom pogledu!
Niko od nas ne želi bilo kakvu destrukciju u Jezeru, mi želimo samo da se zaustave istraživanja! Znamo da ih istina boli, ali ne trebaju se toliko žrtvovati za investitore, jer ovo će jednog dana proći pa šta će onda. Pare su prolazne u životu, ali obraz ostaje!!!

Vjerujemo u naših 13 odbornika koji su već jednom čvrsto i hrabro rekli: NE! Nadamo se, a i vjerujemo da će isto to ponoviti na sutrašnjoj sjednici koja će početi u 9.00 časova! Hvala svima što nas pratite i podržavate u našoj borbi! Jezeo u srcu, poručili su aktivisti iz Jezera na FB stranici “Stop rudnicima u dolini Plive“.

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...