Search
Close this search box.

Aktivisti dobili krivične prijave zato što su pokušali odbraniti Prokoško jezero!

Podijeli članak:

pomenik prirode Prokoško jezero nema uspostavljenu vodovodnu mrežu ali zato ima oko 300 nelegalno izgrađenih objekata kojima je voda neophodna. Stoga su vlasnici nelegalnih vikendica odlučili da stvar uzmu u svoje ruke.

 „Način korištenja pitke vode nije regulisan pa se voda koristi od strane stanovništva na način da je svako od njih uz pomoć šlaufa ili sličnih pomagala sam sebi doveo vodu. Zbog ovakvog nekontrolisanog načina dovoda vode u postojeće objekte, dešava se da u sezoni ljeta presuši glavni izvor dotoka vode u Prokoško jezero kao i samo isticanje vode iz jezera,“ navedeno je u Planu upravljanja SP Prokoško jezero 2024.-2034.godina.

Upravo jedan od ovih, nelegalno postavljenih kablova, nedavno su presjekli aktivisti iz Karton revolucije. Ubrzo su privedeni. Zato što su presjekli način kojim se snabdijeva vodom nelegalno izgrađeno naselje na Prokoškom jezeru Adi Selman i Nedim Musić privedeni su i prijeti im pokretanje krivičnog postupka. Po nalogu Tužilaštva SBK oštećenje “šlaufa” se tretira kao krivično djelo oštećenje tuđe stvari za šta je između ostaloga moguća i zatvorska kazna.

„Dobili smo krivičnu prijavu zato što smo na Prokoškom jezeru željeli presjeći obični šlauf vrijedan nekoliko maraka koji ilegalno vodu sa izvora, umjesto u prirodu, vodi u ilegalno sagrađene vikendice. Mi, koji smo željeli bukvalno očistiti smeće, jer je taj šlauf nelegalno smeće, smo privedeni a oni koji nelegalno grade, krše zakon, uzimaju ogromne pare i uništavaju državu su pušteni da to nastave raditi“, naveli su iz Karton revolucije.

U razgovoru za Žurnal Adi Selman kaže da još nemaju još informacije od Tužilaštva SBK da li će biti pokrenut krivični postupak protiv njih zbog oštećenja nelegalnog kabla.

– Ne bi me iznenadilo da pokrenu krivični postupak zbog oštećenja šlaufa od 5 KM. Mislim da hoće jer misle da je to način da nas ušutkaju i zaplaše, kaže Selman.

foto: Adi Kebo (zurnal.info)

Dok Tužilaštvo sankcioniše aktiviste Vlada nagrađuje nelegalnu gradnju

Početkom juna Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Godišnji plan aktivnosti Spomenik prirode Prokoško jezero za 2024. godinu i plan finansiranja za ovu godinu. Obećali su značajna sredstva za rekonstrukciju pristupnog puta, 100.000 KM za izmjenu prostornog plana. Ranije je najavljeno ulaganje 6,4 miliona KM „za efikasnije upravljanje, očuvanje i dalji razvoj ovog zaštićenog područja“.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK Amir Šečibović nakon sjednice Vlade kazao je da se su „zaustavili bespravnu gradnju“ te da se javno preduzeće Šćona, koje upravlja Prokoškim, „dosta uozbiljilo“.

„Gore imaju ljudi u bazenu, koji održavaju, prate i u svakom trenutku mogu uhvatiti dva, tri, pet tritona da posjetioci mogu to pogledati. Već je to postala jedna atrakcija , kazat će ministar Šečibović možda najbolje oslikavajući ozbiljnost nadležnih institucija u „zaštiti“ Prokoškog jezera.

“Bazen” za hvatanje tritona

NELEGALNA GRADNJA DIREKTNO UGROZILA PROKOŠKO JEZERO

Prostor Prokoškog jezera nije stalno naseljen, a gotovo sve poslovne djelatnosti i  iskorištavanje prirodnih resursa u svrhu razvoja su zabranjene. Prema podacima JKP Šćona trenutno na području Prokoškog jezera ima 293 vikend objekta, 223 numerisana/označena brojem i 50-60 neoznačenih objekata. Navedeni objekti su izgrađeni prije i nakon proglašenja zaštićenog područja. Važno je napomenuti da niti jedan objekat koji je izgrađen u SP Prokoško jezero nema dozvolu, o čemu je Žurnal godinama ranije pisao.

„Zbog uzurpacije neposrednog sliva Prokoškog jezera direktno se uticalo na izmjenu njegovog neutralnog stanja te su prisustvom čovjeka izazvane negativne promjene i u njegovoj neposrednoj okolini. Iz grupe negativnih tendencija, štetno, posebno na jezersku vodu djelovala je produkcija organskog mulja te fekalije iz vikend kuća. Dodatan pritisak na područje izazivaju kvadovi i terenska vozila koja voze mimo staza što je zakonom zabranjeno i kažnjivo. To je ogroman pritisak za jedan mali, vrlo vrijedni eko sistem Prokoškog jezera,“ navedeno je u Planu upravljanja spomenik prirode Prokoško jezero 2024.-2034. godina.

 

Kako bi nagradili nelegalnu gradnju Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka  i stambenih poslova SBK i Općina Fojnica ranije su finansirali projekte vodosnadbijevanja I faze „Zaštita Prokoškog jezera kroz uvođenje mjera vodosnabdijevanja“ i kanalizacione mreže I faze „Sanacija oborinskih voda”. U Planu upravljanja Prokoškim jezerom 2024-2034. godina navedeno je da su i ovi radovi bili nelegalni.

„Iako u Prvoj zoni zaštite u skladu sa Zakonom nije dozvoljena nikakva gradnja, u cilju sprječavanja dalje devastacije i očuvanja područja nadležni su realizirali gore navedene projekte“, navedeno je u Planu upravljanja.

Spomenik prirode Prokoško jezero ima djelomično uspostavljen sistem odvodnje otpadnih voda. Objekti koji gravitiraju na pješačkoj stazi i u samom obuhvatu amfiteatra jezera obuhvaćeni su kanalizacionom mrežom. Prostor suhog jezera i dijela naselja koje vodi do naplatne kućice nije obuhvaćen kanalizacionom mrežom.

Umjesto rušenja nelegalnih objekata i sankcija za vlasnike istih Vlada SBK obećala je dodatnih 6,4 miliona maraka za upravljanje Prokoškim jezerom. Planom upravljana predviđena su veća javna ulaganja, primarno u putnu infrastrukturu, sanaciju dijela oko jezera te druga ulaganja u usluge zaštićenog područja i upravitelj.

 

 

(zurnal.info)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

​Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je da je ukrajinski tim Dnjepar-1 izbačen iz njenih...

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...

Naučnici su testirali morske pse u moru u blizini brazilske obale i otkrili da...