– Kada je u pitanju projekt “Zaključavamo cijene” načelno je dogovoreno produženje akcije sa trgovcima. Svakodnevno smo u komunikaciji sa učesnicima ove akcije koji su zadovoljni rezultatima. Naredni sastanak planiran je sredinom ovog mjeseca kada ćemo sumirati efekte akcije do sada i definisati šta bismo poboljšati u narednom periodu – kazali su iz Ministarstva.

Ministar trgovine FBiH Amir Hasičević najavio je rad na aplikciji “pametni potrošač”.

– Riječ je o novoj aplikaciji koja bi trebala omogućiti građanima da sudjeluju u odabiru artikala i kontroli cijena, unesu svoje pritužbe kada je u pitanju trgovina, ali i da daju prijedloge koje proizvode bi voljeli imati po sniženim cijenama u okviru budućih akcija “zaključavamo cijene” – kažu u Ministarstvu koje trenutno radi i na digitalizaciji sistema za nadzor, praćenje, evidenciju i kontrolu cijena naftnih derivata, kao i na izradi nove aplikacije za pametne telefone e-OPC.

Digitalizacija ovog sistema je od suštinske važnosti, ističu u Ministarstvu, budući da sadrži podatke o cijenama i zalihama nafte i naftnih derivata na svim benzinskim pumpama u Federaciji.

Također, ovim putem federalne agencije i institucije na osnovu ovih podataka vrše kontrolu ispravnosti podataka o uplaćenim taksama za naftne derivate.

Podatke preuzimaju institucije poput Agencije za statistiku FBiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Naftni terminali, Agencije za vodni sliv rijeke Save i Jadranskog mora u smislu kontrolisanja naplate naknade koja je propisana njihovim zakonima. Podatke preuzima i Porezna uprava uprava Federacije, Uprava za indirektno oporezivanje i druge.

– Aplikaciju ima više od 250.000 korisnika, koji u svakom trenutku mogu dobiti informaciju kolika je cijena goriva na benzinskim pumpama. Nova aplikacija koja se pušta u eter ove sedmice imat će više podataka nego prethodna. U njoj su naznačene i prethodne cijene, pored trenutnih, tako da će korisnici moći vidjeti da li je gorivo poskupjelo ili pojeftinilo u odnosu na prethodni dan, sedmicu ili mjesec.

Osim toga, ideja je da idemo i sa izradom nove aplikacije za praćenje cijena osnovnih životnih namirnica, po uzoru na ovu koja se odnosi na naftu. U budžetu za ovu godinu odobrena su nam sredstva za digitalizaciju u iznosu od 430.000 KM. To su sredstva i za hardver i softver. Kad se okonča proces javnih nabavki krećemo u realizaciju ideja za nove aplikacije – kazali su iz Ministarstva trgovine FBiH.