Akcija ‘Skuter III’ – Uhapšeno deset osoba, pretresi na 11 lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak su realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Skuter III“ u okviru koje je deset osoba lišeno slobode, te izvršeni pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari koje koriste osumnjičene osobe na 11 lokacija na širem području grada Tuzle i općina – Lukavac, Pelagićevo, Bosanski Šamac, Zavidovići, Prnjavor i Ilidža.

Prilikom vršenja pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti, koji se mogu dovesti u vezu s počinjenjem krivičnih djela – organizovani kriminal u vezi s nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda.

Pronađeni su i privremeno oduzeti – 517 kilograma rezanog duhana, vage i mašine različitih vrsta za rezanje duhana i punjenje cigareta, 36.000 praznih filtera cigareta, mobilni telefoni, municija kalibra 7,62 mm, jedna lovačka puška i jedna automatska puška sa pripadajućom municijom.

Također, tokom pretresa pronađen je i novac u različitim apoenima i valutama i to: 64.965 KM, 47.785 eura i 100 dolara, zatim dvije štedne knjižice, 3.600 komada kutija cigareta bez akciznih markica, 133.284 komada motanih cigara, te drugi predmeti i dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe lišene slobode su sprovedene u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i daljeg postupanja.

Navedene aktivnosti realizirane su pod nadzorom i naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, a uz pružanje pomoći od policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova RS, kao i ministarstava unutrašnjih poslova Tuzlanskog, Zeničko–dobojskog i Kantona Sarajevo, saopćeno je iz SIPA-e.