Akademik Duraković prvi put pred jajačkom publikom

Podijeli članak:

Prvi sadržaj 512. Ajvatovice u Jajcu “Kur'an Časni, odnos teksta i konteksta” okupio je veliki broj posjetitelja u Velikoj sali općine Jajce.

Bogatu biografiju akademika Durakovića i uvodnu riječ u tribinu dao je glavni imam MIZ Jajce, Zehrudin-ef. Hadžić. “Dato vam je samo malo znanja” ajet kojim je akademik započeo izlaganje naglasio je fokus teme – obrazovanje, znanje i Kur'an.

– Kur'an uvijek ima isti tekst, ali mu se kontekst mijenja u skladu s vremenima koja se mijenjaju i kontekstualnost je upravo jedno od osnovnih svojstava Kur'ana. Postupno i procesualno dvadesettrogodišnje objavljivanje Kur'ana doprinosi komunikabilnosti i kontekstualizaciji teksta Kur'ana, a najočitiji primjer ove teze je postupno zabranjivanje alkohola muslimanima, naglasio je u uvodu akademik Duraković.

Izlažući o kontekstualizaciji teksta Kur'ana, akademik Duraković je ovaj tekst povezao s humanizmom, renesansom, andaluzijskim muslimanima, grčkom i rimskom mitologijom, a spomenuo je i nekoliko pojašnjenja pogrešnog tumačenja određenih riječi, izdvajajući arapsku riječ džihad.

– Džihad nije samo sveti rat, to naravno jeste, ali u osnovi ove riječi je i značenje: ”Onaj koji ulaže odgovarajući trud u odnosu na drugoga”, ali nijansa značenja u korijenu riječi je i:”Onaj koji ulaže izuzetan trud u odnosu na samoga sebe, pojasnio je akademik Duraković.

Izlaganje akademika Durakovića pobudilo je veliko interesovanje prisutnih i mnogo reakcija, komentara, pitanja i dijaloga s akademikom u vremenu datom za diskusiju.

Glavni imam MIZ Jajce, Zehrudin-ef. Hadžić i akademski slikar Samir Hažbić u znak zahvalnosti su akademiku Durakoviću uručili poklon – sliku vodopada i grada, a akademik je uz najiskreniju zahvalnost na gostoprimstvu domaćinima u amanet i na čitanje ostavio nekoliko svojih značajnih naslova.

 

 

 

(MIZ Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Frizeri su više od običnih majstora koji se bave kosom. Neki od njih uspijevaju...

Protekli vikend održana je Velika nagrada Monaka, a najbolje vozače Formule 1 pratili je...

U posljednje vrijeme naša reprezentacija je iz dijaspore dobila nekoliko kvalitetnih igrača (Dedić, Gazibegović,...

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...