Agonija Katalonaca: Ispadanjem iz Lige prvaka, Barcelona izgubila pravo bogatstvo

Barcelona nije uspjela proći grupnu fazu Lige prvaka, što joj je osim historijskog sportskog i ogroman finansijski debakl.

Barcelona nije uspjela proći grupnu fazu Lige prvaka, što joj je osim historijskog sportskog i ogroman finansijski debakl.

U budžet za ovu sezonu uračunala je bonuse za “najmanje četvrtfinale LP”.

Obespareni katalonski gigant, koji je prije dva mjeseca objavio da je finansijsku godinu 2020./2021. zaključio s minusom od 481 milion eura, sada je doživio novi, dvostruko teži udarac. Prije početka aktualne sezone Barcelona je službeno uračunala ili “budžetirala” da će u Ligi prvaka igrati “najmanje četvrtfinale”. Neuspjehom da se nije niti približi tom cilju i ostvarila je gubitak od 20,2 miliona eura.

To su, dakle, dva nova velika u nizu donedavno nezamislivih neuspjeha Barcelone, koja je nakon 15 kola La Lige čak 16 bodova iza vodećeg Reala i šest bodova udaljena od zone Lige prvaka za iduću sezonu, bez koje je u ovoj sezoni ostala u ranoj fazi.

Španski mediji pišu da s finansijske strane to znači da je Joan Laporta ostao bez novaca koje je ukalkulirao dobiti i potrošiti na kupnju prijeko potrebnih pojačanja u zimskom prijelaznom roku, jer bez toga Barcelona ostaje u jako teškoj situaciji i igrače može dovoditi jedino na posudbu.

KOMENTARI