Search
Close this search box.

Agencija iz Banjaluke ponudila dva feninga na tenderu vrijednom 40.000 KM

Podijeli članak:

Turistička agencija “Travel plan” iz Banjaluke je ponudila Gradu Banjaluka da u periodu od jedne godine obezbijedi usluge smještaja u inostranstvu i prateće usluge za dva feninga, iako je vrijednost te javne nabavke iznosila nekoliko desetina hiljada KM.

Naime, Grad Banjaluka je nedavno objavio Odluku za izbor najpovoljnije ponude na tenderu za nabavku „Usluge smještaja u inostranstvu i prateće usluge“ u kojoj je navedeno da je upravo ova agencija dostavila najpovoljniju ponudu i to u iznosu od 0,0234 KM sa PDV-om. Ova agencija je ujedno dostavila i jedinu ponudu na ovom tenderu.

U pitanju je neprirodno niska ponuda, kada se uzme u obzir da je tenderom bilo precizirano sklapanje ugovora na 12 mjeseci, te da je vrijednost ove javne nabavke iznosila 40.000 KM.

Nakon svega postavlja se pitanje koja je ekonomska opravdanost jedne ovakve ponude.

U agenciji „Travel plan“ su za CAPITAL potvrdili da su na ovaj tender dostavili ponudu u gore navedenom iznosu, ali nisu obrazložiti zašto.

U kratkom pisanom odgovoru su naveli da su odustali od učešća u javnoj nabavci „Usluge smještaja u inostranstvu i prateće usluge“, kao jedini ponuđač, te da će tender biti poništen.

Urednik portala „Pratimo tendere“ Slobodan Golubović kaže da se radi o veoma specifičnom slučaju.

„Na osnovu dosadašnje prakse u predmetnom slučaju možemo govoriti o dvije mogućnosti. Prva je greška u ponudi napravljena od strane ponuđača, a druga je svjesno trošenje vremena na provođenje postupka, njegovo poništenje, te pokretanje novog postupka“, rekao je Golubović i napomenuo da se „greške dešavaju, ali da se zloupotrebe kojim se troši vrijeme i novac moraju onemogućiti“.

„Ovo što je velika enigma i što nije vidljivo iz sadržaja Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača jeste da li je Komisija za provođenje postupka javne nabavke i zašto nije zatražila od ponuđača da dokaže da vrijednost ponude nije neprirodno niska“, upitao je Golubović.

Podsjećamo, ovo nije jedinstven slučaj kada je u pitanju ova agencija. Naime, 2021. godine pobijedili su na tenderu Ministarstva bezbjednosti BiH za pružanje usluga rezervacije i obezbjeđenja avio-karata za samo jedan fening.

 

 

(CAPITAL)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...