Advokatici koja je prevarila i Jajčanku privremeno zabranjen rad

Podijeli članak:

Odluku je donijela Advokatska komora FBiH nakon što su protiv advokatice Emine Begić pokrenuti krivični postupci zbog zloupotrebe povjerenja klijenata i prisvajanja njihovog novca.

Advokatici Emini Begić iz Bugojna je privremeno zabranjen rad, potvrđeno je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Regionalne advokatske komore u Zenici.

Odluka je uslijedila nakon što su protiv advokatice Begić pokrenuta dva krivična postupka pod optužbom da je zloupotrijebila povjerenje klijenata i zadržala njihov novac.

Obje optužnice je podiglo Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona i dostavilo Općinskom sudu u Travniku na postupanje.

Prva optužnica je podignuta 2019. godine i u njoj je navedeno da je Begić krivotvorila isprave, zloupotrijebila povjerenje najmanje tri osobe i prisvojila njihov novac u iznosu oko 1,4 miliona KM. Sa njom je optužen i njen brat Adnan Hozić. Postupak je u toku.

Podsjećamo, prema optužnici, ona je 2017. godine zloupotrijebila povjerenje Amire Mačak iz Jajca i njene djece, koje je zastupala u sporu protiv „Ferosila“ iz Jajca, i nezakonito zadržala njihovih 250 hiljada maraka. Naime, nakon prvostepene presude koja je išla u korist porodice Mačak, advokatica Begić je iskoristila punomoć koja joj je prethodno data i napravila vansudsko poravnanje sa „Ferosilom“ bez znanja svojih klijenata.

Sporazum je potpisan kod notara Ivana Šarića u Gornjem Vakufu-Uskoplju i na temelju njega je povučena tužba. „Ferosil“ je na osnovu tog sporazuma isplatio 250.000 KM na povjerenički račun notara Šarića. On ga je prema uputama advokatice Begić proslijedio na njen račun i ona ga je zadržala, piše u optužnici.

Mjera zabrane

Prema Zakonu o advokaturi i Disciplinskom pravilniku, Advokatska komora može advokatu izreći privremenu mjeru zabrane rada ako je protiv njega pokrenut krivični postupak za djelo koje ga čini nedostojnim vršenja advokatske djelatnosti.

Odluku je donijela Regionalna advokatska komora u Zenici, a potvrdila Federalna komora i o tome obavijestila Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine koje je njeno ime uklonilo iz baze advokata dostupnih pravosudnim institucijama.

Za privremenog upravitelja njenih poslova imenovan je Emir Burak i klijenti će biti obavješteni o sudbini svojih predmeta.

Begić nema mogućnosti žalbe na ovu odluku, ali može pokrenuti upravni spor pred sudom.

 

 

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...

Ta gospođa dotična meni dolazi u autobus malo jače od 6 mjeseci i pravi...