Advokatica prevaru od Jajčanke uzela 250.000 KM

Podijeli članak:

Protiv bugojanske advokatice je podignuta optužnica zbog sumnje da je zloupotrijebila povjerenje klijenata i nezakonito stekla četvrtinu miliona maraka. Za slično djelo joj se već sudi na Općinskom sudu u Travniku.

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona (SBK) podiglo je novu optužnicu protiv advokatice Emine Begić iz Bugojna, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Prema optužnici, ona je 2017. godine zloupotrijebila povjerenje Amire Mačak i njene djece, koje je zastupala u sporu protiv „Ferosila“ iz Jajca, i nezakonito zadržala njihovih 250 hiljada maraka.

Naime, nakon prvostepene presude koja je išla u korist porodice Mačak, advokatica Begić je iskoristila punomoć koja joj je prethodno data i napravila vansudsko poravnanje sa „Ferosilom“ bez znanja svojih klijenata.

Sporazum je potpisan kod notara Ivana Šarića u Gornjem Vakufu-Uskoplju i na temelju njega je povučena tužba. „Ferosil“ je na osnovu tog sporazuma isplatio 250.000 KM na povjerenički račun notara Šarića. On ga je prema uputama advokatice Begić proslijedio na njen račun i ona ga je zadržala, piše u optužnici.

Tužilaštvo SBK od Općinskog suda u Travniku, koji će voditi postupak, traži da od advokatice Begić oduzme nezakonito stečenu imovinsku korist od 250 hiljada KM.

Njoj se na istom sudu već sudi za slično djelo. Tužilaštvo SBK ju je 2019. godine optužilo da je zloupotrijebila povjerenje klijenata, falsifikujući dokumente i zadržavši oko 1,4 miliona maraka koji su pripadali njenim klijentima – Amiri Mačak i drugim ljudima koji su ovu advokaticu angažovali da im pomogne u trgovanju nekretninama.

Iako u Zakonu o advokaturi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) piše da advokat protiv kojeg je podignuta optužnica može biti suspendovan do okončanja postupka, to se još nije desilo u slučaju advokatice Begić jer Advokatska komora FBiH nije provela disciplinski postupak.

Kao odgovor na upit novinara Centra za istraživačko novinarstvo o drugoj optužnici, iz advokatske komore su javili da će o ovome obavijestiti Upravni odbor.

Advokatica Begić nije željela dati komentar na optužnicu, a notar Ivan Šarić je dao otkaz na službu notara krajem aprila prošle godine.

 

 

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Državljanin BiH (45) na privremenom radu u Austriji stradao je jutros u nesreći koja...

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...