Ađijus: Presude Ratku Mladiću i Jovici Stanišiću u maju 2021.

Sudski Mehanizam u Hagu planira da u maju iduće godine izrekne pravosnažnu presudu Ratku Mladiću, najavio je predsjednik tog suda Karmel Ađijus u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN.

Kako je danas saopštio haški sud, Ađijus je naznačio i da će do kraja maja 2021. biti izrečena i nepravosnažna presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju.

Ađijus je pred Savjetom bezbjednosti rekao i da je sud nedavno “ponovo naglasio prethodni zahtjev Srbiji da poštuje svoju obavezu i bez odlaganja prebaci u sjedište suda u Hagu” zvaničnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje Haškog tribunala.

Mladića je Haški tribunal je 2017. prvostepeno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva kampanjom granatiranja i snajperisanja i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Mladićeva odbrana je na tu presudu uložila žalbu, tražeći da on bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi.

Tužioci su, u svojoj žalbi, tražili da Mladić bude preglašen krivim i za genocid u još pet bosanskih opština. Prvostepenom presudom, Mladić, ratni komandant VRS, bio je oslobođen tih optužbi.

Bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Stanišiću i glavnom operativcu te službe Simatoviću, haški sud po drugi put sudi po optužnici za progon, ubistva, prisilno premiještanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Poslije prvog procesa, Haški tribunal ih je oslobodio, ali je apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu tužilaca i naložilo novo suđenje.

Tribunal je 2012. optužio radikale Jojića i Radetu da su nedozvoljeno uticali na svjedoke u haškom procesu njihovom partijskom vođi Vojislavu Šešelju, tako što su pritiskom, prijetnjama i mitom pokušali da ih primoraju da promijene iskaz ili da ne svjedoče.

Srbija odbija da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, na osnovu odluke Višeg suda u Beogradu po kojoj je obavezna da sarađuje samo u procesima za ratne zločine, a ne i u postupcima za nepoštovanje suda.

Zbog nedostatka saradnje, na koju je, po haškom sudu, Srbija obavezna, Ađijus je ranije tu državu već prijavljivao Savjetu bezbjednosti UN.

BHRT