Jajce Online
DRUŠTVO

AccuWeather objavio jesenju prognozu, balkanske zemlje očekuje izrazito promjenjivo vrijeme

Rekordne vrućine ovog ljeta, dugotrajna suša i razorni požari pogodili su Evropu, stoga svi jedva čekaju jesenje kiše i normalizaciju situacije. Prognostičari AccuWeathera objavili su kada će se to dogoditi i kakvo nas vrijeme očekuje.

AccuWeather-ov tim za dugoročne prognoze, koji se sastoji od meteorologa koji zajedno imaju više od pet decenija iskustva u predviđanju vremena širom Evrope, kaže da prelazak s ljeta na jesen možda neće biti primjetan za mnoge Evropljane. Očekuje se toplije, suho vrijeme u početku meteorološke jeseni (od 1. septembra). Kiša će stići kasnije u jesen u nekoliko zemalja, ali pravo pitanje je hoće li potopiti isušene regije kojima je očajnički potrebna voda?

Tyler Roys, jedan od meteorologa, ističe da je Zapadna i Centralna Evropa pretrpjela najintenzivnije vrućine tokom ljeta, ali i da ih čekaju topliji vremenski uslovi od uobičajenog i tokom jeseni. Očekuje da tokom novembra, ova područja imaju nešto normalnije vrijeme, uobičajenije za taj prostor.

Navodi da će ljetna vrućina i nastavak topline u jesen uticati na jesenje lišće, odnosno da će drveće izgubiti lišće mnogo ranije nego što je očekivano stoga će i jesenje boje biti manje živopisne nego inače.

Osim izrazitih vrućina, Evropu su pogodile i suše. Prognostičari očekuju da će i na jesen padavine i oluje u velikoj mjeri zaobići centralnu Evropu što će rezultirati sušnijim vremenom od uobičajenog. Dugotrajna suša će tako nastaviti da opterećuje snabdijevanje hranom i vodom, kao i transport robe širom Evrope zbog sniženog vodostaja rijeka.

Pobješnjeli šumski požari su već mjesecima problem, a meteorolozi očekuju da će nastavak suše koja se kreće u septembru i oktobru produžiti ovu opasnost. Sezona šumskih požara, koja se obično smiri u septembru i početkom oktobra širom juga, vjerovatno će se nastaviti i u ovoj nadolazećoj sezoni, objasnio je viši meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

Ističe se da će biti potrebno vrijeme da se oluje prošire na sjeverni dio Evrope, odnosno da se jače padavine mogu očekivati tek u drugom dijelu sezone.

Područja koja su pošteđena povećanog rizika od požara bit će rijetka na cijelom kontinentu, posebno početkom jesenje sezone, ali kao što je AccuWeather meteorologinja Alyssa Smithmyer istakla, baltičke zemlje bi mogle imati manji rizik od šumskih požara.

Jugoistočna Evropa će doživjeti različite promjene vremena

Najraznovrsnije vremenske prilike u jesenjem periodu pogodit će jugoistočne dijelove kontinenta, uključujući Grčku i balkanske zemlje.

Meteorolog Roys navodi kako će taj prostor prvo zahvatiti toplotni talas, a da kasnije zatim se može očekivati zahlađenje. Za razliku od Zapadne Evrope, može se očekivati i porast padavina do druge polovine sezone.

Ako se nastavi nadprosječno toplo vrijeme, a temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati i šanse da se kasnije tokom sezone formira medicane. Izraz je nastao kombinacijom riječi “Mediteran” i “hurricane” i odnosi se na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. Medicane može proizvesti jake vjetrove i jaku kišu.

Oluja poznatija kao medicane iznad Sredozemnog mora
Oluja poznatija kao medicane iznad Sredozemnog mora

“Ovaj scenarij, bude li se odvijao, mogao bi biti jedina nada ovog dijela Evrope za bilo kakvo olakšanje od uporne suhoće. Ukoliko se to pak ne desi, suša u južnoj Francuskoj, Italiji i na Balkanu potrajat će do dugo u jesen”, njegov je zaključak.

 

 

(Klix)

Povezane vijesti

Bh. youtuber pokazao kako izgleda odlazak balkanske porodice na more

admin

Za mlade bolja državna plata nego vlastiti biznis

admin

Krenuli su iz Bihaća prema Banjaluci koristeći navigaciju, spašavali ih vatrogasci

admin