9 godina od katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini

Podijeli članak:

Piše: Adna Smajlović Skopljak

Na današnji dan 13. maja 2014. godine Bosnu i Hercegovinu i region pogodile su katastrofalne poplave.
Iz korita su se izlile rijeke Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas i druge. Poplavljeni su Orašje, Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Jajce, Jezero, Banja Luka, Čelinac i mnoga druga mjesta i naselja.

U 48 sati 13. i 14. maja 2014. godine palo je u nekim područjima Bosne i Hercegovine oko 150 l/m² kiše. Ove padaline prešle su rekorde zadnjih 120 godina, od kako se vrše mjerenja. Količina kiše koja pala u 48. sati na 13. i 14. maj 2014.  uobičajna je za više od tri mjeseca, na Srbiju, Hrvatsku, i Bosnu i Hercegovinu. Voda je u samo nekoliko minuta, 15. maja , poplavila šire područje Doboja, a bilo je ugroženo područje uz rijeku Savu.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je 15. maja stanje prirodne nesreće, a Vlada RS-a je 17. maja proglasila vandrednu situaciju na cijelom području RS-a.

Aktivirana su bila mnogobrojna klizišta i srušeni su stambeni objekti. U prekidu su bile brojne komunikacije, porušeni su pojedini mostovi. Do nekih mjesta se moglo stići samo čamcima ili helikopterima.

Najmanje 21 osoba je poginula u poplavama, a na hiljade su evakuisane iz svojih domova. Najviše su bila ugrožena područja Doboja, Maglaja, Posavine i Unsko-sanskog kantona.

Iz ureda Europske unije u Sarajevu prenoseći konačni izvještaj o posljedicama poplava, koji su sastavili domaći i međunarodni stručnjaci procijenili su štetu veću od dvije milijarde eura. Nešto preciznija procjena kaže kako su štete dostigle iznos od 3,98 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno 2,04 milijardi eura.
Izvještaj se temelji na procjenama različitih razina vlasti Bosne i Hercegovine provedenim uz potporu EU-a, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke.

U akciju pomoći poplavljenim područjima bila je uključena cijela Bosna i Hercegovina, region i Evropa.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sutra će na mezarju Stražba Bulićima u Jajcu biće ukopano tijelo Begana Majdanca, koji...

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...