Jajce Online
MAGAZIN

4 zdravstvena benefita jagoda

Počela je sezona jagoda i uveliko se sladimo ovim divnim, crvenim voćem. Ali, da li ste znali da ovo voće ima mnogo benefita po vaše zdravlje?

Jagode se uglavnom sastoje od vode i malo ugljenih hidrata, a imaju i veoma malo kalorija, pa su odličan izbor i za one koji se bore s viškom kilograma.

Jagode obiluju vitaminom C, dobre su za jačanje imunog sistema, a sadrže i puno antioksidanasa koji neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala.

Osim što su izvrsna poslastica, jagode obiluju brojnim hranjivim supstancama i štite zdravlje, te postoje brojni razlozi zbog kojih bi trebalo da ih jedete, a za vas smo izdvojili one najznačajnije.

1. Detoksikacija

Jagode spadaju u voće koje je izuzetno bogato vitaminom C, što pomaže ne samo u detoksikaciji, već i u savladavanju proljećnog umora.

Jedna šolja ovog bobičastog voća sadrži samo 45 kalorija, pa slobodno možete da uživate u svojoj omiljenoj namirnici bez bojazni od debljanja. Ista količina jagoda sadrži i 210 miligrama kalijuma koji, između ostalog, poboljšava normalno funkcionisanje nervnog sistema.

2. Poboljšavaju vid

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 110.000 muškaraca i žena pokazalo je da vitamini A, C, E, B1, B12, B2, B3, B5 i B6, kojima obiluju jagode, igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju.

Među ispitanicima koji su svakodnevno konzumirali najmanje 100 grama ovog voća, zabilježen je najmanji broj slučajeva makularne degeneracije. Pored toga, ovo sočno voće bogato je fitonutritijentima koji sprečavaju oštećenje ćelija usljed dejstva slobodnih radikala.

3. Pomažu onima sa dijabetesom tipa 2

Jagode sadrže zaštitna biljna jedinjenja koja se zovu polifenoli, od kojih su dva – elaginska kiselina i elagitanini – pokazali da pomažu u upravljanju nekim od efekata dijabetesa tipa 2. Konkretno, povoljno djeluju na šećer u krvi i krvni pritisak. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdili ovi efekti kod ljudi.

4. Dobre su i za kožu

Vitamin C podstiče proizvodnju kolagena koji je veoma važan za elastičnost kože. Kako starimo, nivo kolagena opada, pa konzumacija namirnica sa C vitaminom postaje još važnija ako želimo da održimo kožu zdravom i mladolikom.

 

(Telegraf.rs)

Povezane vijesti

Patka odvela policiju do tijela starice i pomogla riješiti ubistvo

admin

Godišnja dodjela AMUS-a: Ibri Mangafiću nagrada za životno djelo

admin

Amerikanci objavili listu: Koliko se procjenjuje imovina Dine Merlina, Čole…

admin