31 godina od masakra u Čerkazovićima i Ljoljićima: Borba za istinu i dostojanstvo

Podijeli članak:

U nedjelju, 10. septembra, u selu Čerkazovići, opština Jezero, obilježava se tragični događaj koji se dogodio prije više od tri decenije – masakr nad Bošnjacima iz ovog kraja i sela Ljoljići. Ovaj dan služi kao podsjetnik na stradanje nedužnih civila, a porodice ubijenih i dalje traže pravdu i dostojanstven ukop za svoje najmilije, piše Jajce Online.

Događaj se odigrao 10. septembra 1992. godine kada su pripadnici Vojske Republike Srpske okupili mještane sela Ljoljići i Čerkazovići i odveli ih do mjesta Tisovac, gdje su ih bez ikakvog milosrđa strijeljali. U ovom su stravičnom događaju ubijena 23 civila, a četvero je povrijeđeno. Kasnije su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani iz jame Draganovac, nedaleko od Čerkazovića.

Među žrtvama su bile i djeca, kao i stariji mještani ovih sela. Najmlađa žrtva bio je devetogodišnji Adis Zobić, dok je najstarija bila Faza Balešić, rođena 1918. godine. Tragedija je ostavila trajne ožiljke na zajednici i porodicama, čiji su najmiliji izgubili svoje živote na ovom mjestu stradanja.

Zajednička dženaza za žrtve ovog masakra održana je u Vincu 12. maja 1999. godine, gdje je ukopano 19 tijela. Međutim, još uvijek se traga za posmrtnim ostacima tri osobe: Adnan, Adam i Selvedin Karahodžić. Porodice ubijenih traže da se konačno pronađu ovi posmrtni ostaci kako bi njihovi najmiliji mogli biti dostojanstveno ukopani.

Napori za pravdom nisu izostali nakon ovog strašnog događaja. 2009. godine, Mirko (Mile) Pekez je osuđen na 29 godina zatvora za zločine počinjene na području Jajca, ali je kazna smanjena na 20 godina 2014. godine. Mirko (Špire) Pekez i Milorad Savić također su osuđeni na zatvorske kazne. Međutim, 2013. godine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku da Pekez (Špire) i Savić budu pušteni iz zatvora zbog korištenja pogrešnog krivičnog zakona na njihovim suđenjima. Porodice žrtava i dalje čekaju pravdu.

Pred Višim sudom u Beogradu trenutno se vodi suđenje odbjeglom Jovi Jandriću, koji se smatra jednim od organizatora zločina u selima Ljoljići i Čerkazovići. Svjedoci su potvrdili da su Jandrić i drugi sudionici tog zločina prisustvovali emotivnoj sahrani pripadnika Vojske Republike Srpske i da je to možda doprinijelo tragediji.

Očajne porodice ubijenih traže konačno priznavanje i osudu zločinačkih djela te traže dostojanstven ukop za svoje najmilije. Njihova borba za istinom i pravdom neće jenjati dok se ne postigne pravda za sve žrtve ovog strašnog masakra i dok se ne osigura da se ovakve tragedije nikada više ne ponove.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.