25 godina od reaktiviranja rada OŠ ‘Berta Kučera’ Jajce

U jesen 1995. godine, kada se nazirala sloboda nad našom Domovinom, nadu u povratak svojim domovima jajačkim muhadžirima dalo je oslobađanje Vinca i okolnih mjesta.

Sva organizacija povratka i samo potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime je obilježen kraj ratnih dejstava, doprinijeli su da se reaktivira rad Osnovne škole „Berta Kučera“. Ovog puta ne u Jajcu, jer nije bilo sigurnosnih uslova za to, a i sama zgrada je bila uništena ratnim djelovanjem agresora na naš grad. Ipak je to bio put ka uspostavi obrazovnih struktura i svega onoga što će doprinijeti normalizaciji života povratnika.

Škola je registrovana kod Višeg suda u Zenici dana 05.12.1995. godine, a razredna nastava je počela 12.12.1995. godine u dva kombinovana odjeljenje (I/III i II/IV razred).

Za to vrijeme predmetnu nastavu učenici iz Vinca pohađali su u Donjem Vakufu. Prvi upravitelj škole bio je nastavnik Mehmed Haseljić, koji radi i kao učitelj, a s njim je i rahmetli Rifet Mešinović koji napušta posao kod Viteza i dolazi u Vinac. Ubrzo im se pridružuje i Nisveta Mešinović.

Svoj prvi Upravni odbor Škola dobija 23.02.1996. godine, a čine ga predsjednik Mešinović Rifet i članovi Makić Nesib i Esad Burek. Imenovan je i prvi direktor, to je Nesib Makić. Pridružuju se učiteljica Misala Čunjalo, vjeroučitelj Zuhdija ef. Karaga, higijeničarka Đemila Mujak i sekretar rahmetli Husein Huso Hajder.

Prvo polugodište te prve generacije učenika završilo je: prvi razred 17 učenika, drugi 17, treći 24 i četvrti 13 učenika. Tih ukupno 71 učenik, sa svojim učiteljima i upravom, obilježili su historiju jajačkog obrazovanja.

Broj učenika i nastavnika je s vremenom rastao, nakon godinu dana bilo 211 učenika, iz ove osnovana je i OŠ „Jajce“ Kruščica, ali će ostati upamćen taj 12.12.1995. godine i ljudi koji su našli hrabrost i snagu da umjesto obnove svojih domova podižu školu koja je svima značila život. Njihov trud i žrtvu ne smijemo zaboraviti, već se boriti za obrazovanje bez nacionalnih podjela koje razara današnje društvo, obrazovanje koje će omogućiti jednake i dobre uslove svim učenicima i koje će ih pripremiti da budu korisni članovi društva i raditi u svojoj i za svoju zemlju. Taj imperativ se postavlja pred sve nas, a posebno za vlasti u našoj zemlji.

Iza nas je 25 godina dug put u koji je utkano puno učeničkog i nastavničkog, ljudskog, truda i ljubavi, a nada da će se OŠ „Berta Kučera“ Jajce smjestiti u svoj dom na Barama neće nestati.