25 godina nakon Dejtona: U BiH pronađeno 75 posto od 30 000 nestalih

Na online događaju koji je organizovao ICMP, porodice nestalih i predstavnici institucija Bosne i Hercegovine razgovarali su o rezultatima koje je ova zemlja ostvarila u smislu pronalaženja više od 75 procenata od 30.000 osoba nestalih u sukobima 1990-ih i stalnim naporima da osigura pravo porodicama i svojim građanima na pravdu, istinu i reparacije.

Na skupu nazvanom “Profili nestalih: nestale osobe – 25 godina nakon Dejtona” učesnici su se osvrnuli na nade i očekivanja nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Parizu i na rezultate ostvarene zahvaljujući nastojanjima Bosne i Hercegovine da razvije pravnu i institucionalnu mrežu za provođenje nepristranih i učinkovitih istraga u slučajevima nestalih osoba.

Ogromno postignuće

“Ovaj rezultat je ogromno postignuće koje se temelji na neumornom, hrabrom radu preživjelih porodica nestalih, od kojih su mnoge snažne bosanske žene. Vječno ću osjećati divljenje i strahopoštovanje prema njihovoj sposobnosti da se bore za pravdu svakim dijelom svoga bića,” kazala je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

„Pored porodica nestalih, ovaj posao bez presedana izvele su stotine pojedinaca, uključujući bosanskohercegovačke tužioce, sudije, forenzičke stručnjake, službe za provođenje zakona, kriminalističke tehničare i predstavnike Instituta za nestale osobe, kao i osobe iz državnih, općinskih i kantonalnih vlasti.”

Dodala je da taj uspjeh počiva na četiri faktora: državi koja je preuzela odgovornost, saradnji vlasti i porodica na domaćoj i međunarodnoj sceni, posvećenosti vladavini zakona i primjeni kapaciteta kao što je analiza DNK i poređenje genetičkih uzoraka prikupljenih od 100,000 članova porodica sa posmrtnim ostacima ekshumiranih iz hiljada masovnih i pojedinačnih grobnica širom regije.

Centralna evidencija nestalih

Napredak koji su govornici istakli tokom svojih izlaganja uključujuje verifikaciju Centralne evidencije nestalih BiH koja se primiče kraju i sadrži podatke o svim prijavljenim nestalim osobama, uz objavljivanje baze podataka na internetskoj stranici INO-a, čime se porodicama omogućuje pristup tačnim informacijama. Učesnici su pozvali vlasti BiH da nastave raditi na pronalaženju svih osoba za kojima se još uvijek traga i da osiguraju prava svim porodicama nestalih, uključujući i punu primjenu Zakona o nestalim osobama BiH.

“Zajednički rad udruženja porodica nestalih osoba, institucija Bosne i Hercegovine na svim nivoima i Instituta za nestale osobe BiH, Tužilaštva BiH, ICMP-a i drugih međunarodnih organizacija, uprkos izazovima ostvario je važne rezultate kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. Prekogranična saradnja između porodica nestalih i institucija za rješavanje pitanja nestalih rezultirala je rješavanjem brojnih slučajeva nestalih osoba. Smatramo da ta praksa mora biti nastavljena“, rekao je Marko Grabovac, član Savjetodavnog odbora INO-a.

Zakon o nestalim-korak naprijed

Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, osvrnuo se na probleme koji su uspješno riješeni:

“Usvajanjem Zakona o nestalim osobama došli smo u poziciju da radimo na slučajevima nestalih osoba bez diskriminacije u pogledu etničke pripadnosti i religijskog ili bilo kojeg drugog opredjeljenja nestale osobe”, reko je Amor Mašović.

Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine istakla je da porodice nestalih imaju ključnu ulogu u procesu, zajedno s domaćim institucijama.

“Svjesni smo da domaće vlasti moraju preuzeti još veću odgovornost u procesu pronalaženja nestalih kako bi osigurali poštovanje prava svim porodicama nestalih.”

Rješavanje ratnih zločina

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH pohvalila je saradnju svih relevantnih institucija i naglasila zajedničku posvećenost rješavanju svih ratnih zločina i slučajeva nestalih osoba. Istakla je da su njena kancelarija i ICMP zajedno pregledali neidentifikovane slučajeve u 12 mrtvačnica u Bosni i Hercegovini.

“Svi moramo provesti preporuke koje proističu iz ovog pregleda kako bi došli do (…) novih identifikacija”. Dodala je da Tužilaštvo BiH ostaje posvećeno istraživanju slučajeva nestalih osoba kako bi pomogli u procesuiranju ratnih zločina i dali odgovore koje porodice nestalih očekuju.

ICMP-ova pomoć BiH uključuje tehničku podršku prilikom dokumentiranja masovnih i skrivenih grobnica, izolovanje i analizu DNK i poređenje podataka kako bi institucije BiH mogle izvršiti identifikaciju nestalih osoba i koristiti dokaze s mjesta zločina u suđenjima.

ICMP je sporazumom utemeljena međuvladina organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju osoba nestalih usljed sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim procesima. ICMP radi isključivo na rješavanju pitanja nestalih osoba.

BHRT