Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH oglasio se priopćenjem za javnost u kojem ističe  kako 25. obljetnica Daytonskog mirovnog sporazuma podsjeća na značaj mira i obvezuje na izgradnju budućnosti u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna.

HNS BiH, kako je istaknuto, izražava bezrezervnu opredijeljenost daljnjoj izgradnji stabilnosti, ravnopravnog suživota i napretka domovine BiH.

“Iako temelj mira koji nas je obvezao na zajedničku izgradnju budućnosti u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna, Daytonski mirovni sporazum danas je sve češće žrtva otvorenih napada koji narušavaju temeljne odrednice BiH, opstruirajući prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda. Zapaljive retorike te nelegitimni predstavnici i politike samo su dio izazova s kojima smo danas suočeni, što nas dodatno vraća u prošlost i opstruira željeni i dugo iščekivani napredak našega društva. U tom svjetlu, držimo važnim naglasiti potrebu izmjena Izbornog zakona, čime će se snažno doprinijeti stabilizaciji političkog dijaloga i viziji BiH kakvu je Dayton predvidio”, navodi se u priopćenju.

Iz HNS-a naglašavaju kako su izabrani predstavnici hrvatskoga naroda odlučni u zaštiti Daytonskog mirovnog sporazuma i mira koji je donio zajedničkoj domovini, ističući da se budućnost Bosne i Hercegovine ne može graditi bez legitimnih predstavnika njezinih državotvornih naroda.

“Međunarodna zajednica, koja se u svom radu zalaže za stabilnost i napredak BiH, ne smije prešutno tolerirati praksu kršenja Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata, tim više što su Hrvati istinski predvodnici euroatlantskih procesa i nositelji europskih vrijednosti. Primjena potpune jednakopravnosti i osiguravanje legitimnosti dužnosnika na svim administrativno-političkim razinama imperativ su u zaštiti euroatlantske budućnosti BiH i stabilne jugoistočne Europe”, stoji u priopćenju.

Hrvatski narodni sabor poziva međunarodnu zajednicu na snažnu zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i na reagiranje na negacije temeljnih odrednica BiH koje se, kako navode, sve agresivnije koriste kao politički program.

Iz HNS-a podcrtavaju da je Daytonski sporazum temelj mira i jednakosti, a da su jednakost, mir i suradnja konstitutivnih naroda budućnost europske Bosne i Hercegovine.

bhrt.ba