Kad iz sarajevskih džamija čujem ezan pomiješan sa zvonjavom crkvenih zvona, a u blizini je i sinagoga, sjetim se i svoje rodne Španije, svog grada Toleda, rekao je potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove. poslova i sigurnosne politike Žozep Borelj.

Istakao je da je ovaj pluralitet kultura koje ima Sarajevo, ali i Bosna i Hercegovina, ogromno bogatstvo i moć, ali i “moćno oružje” u rukama onih koji žele zadržati podjele.

“Istorija nas je naučila da razlike zasigurno mogu biti oružje. Imali smo takav slučaj prije 30 godina kada su komšije i komšije postali neprijatelji. Slične stvari događale su se i u drugim dijelovima svijeta, pa Sarajevo nije izuzetak,” dodao je Borelj.

Rekao je da su Bosna i Hercegovina i Evropska unija “sestre blizanke”, zasnovane na istim vrijednostima.

“I osnovani smo u isto vrijeme – 1992. godine. Tada je EU postala sljedbenik Europske zajednice, dok su građani BiH na referendumu glasali za njihovu neovisnost”, rekao je potpredsjednik Europske komisije.

“Jedna od tih tragedija započela je i u ovom gradu, ali uspjeli smo prevladati te tragedije. Uspjeli smo izgraditi mir i jedinstvo tamo gdje je bilo razlika”, rekao je Borelj.

“Zbog toga inzistiramo na pridržavanju zapadnog Balkana Europskoj uniji”, zaključio je Žozep Borelj, potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost na kraju obraćanja.

bhrt.ba