Tamo gdje prestaju podjele, nastaje harmonija, koja se najbolje doživi kroz univerzalni jezik-ples. Upravo taj jezik uspješno je savladala i sada ga prenosi drugima, Lara Zahirović iz Jajca, koja se počela baviti plesom sa 14 godina, a danas već 12. godinu za redom vodi podružnicu plesne škole u Jajcu LDF (Let´s dance forever). O svom radu i plesnom putu, ali i uspjesima i planovima, Lara je govorila za Jajce Online.

-Sjećam se prije 20-tak godina svog prvog susreta s plesom. Prijateljica i ja smo šetale i vidjele plakat za latinoameričke plesove. Odmah sam poželjela da se upišem. Tada sam se tek doselila iz Bugarske pa mi se to ujedno činilo kao odlična prilika za učenje jezika, druženje i razonodu.

Nakon što su je i roditelji podržali u ideji zvanično je krenula pohađati plesne sate kod Dejana Brkića LDF (Let´s dance forever). LDF je najveći plesni klub u BiH koji postoji preko 25 godina, a  radi u 9 različitih podružnica. A plesni trener Brkić ujedno je i najzaslužniji i odgovorniji za njeno trenersko mjesto danas. Paralelno je trenirala 7 godina u plesnom klubu LDF, ali i u Omladinskom centru, gdje se bavila modernim plesom. A onda joj je Samir Agić iz Omladinskog centra ponudio da vodi ples za njih u OC.

-Nedugo nakon toga nazvao me Dejan Brkić i rekao da dolazi u Jajce i da bi me volio vidjeti. Došla sam i krenuli smo razgovor o tome sjećam li se određenih plesova, nakon čega mi je ponudio da radim za njega i pomažem mu odavde iz Jajca. Tako sam zvanično postala plesna trenerica 2009.godine. Zato sam mu posebno zahvalna, jer da nije bilo njega ja ne bih danas bila na ovoj poziciji, priča nam Lara.

Razvojni put nje kao trenerice išao je paralelno sa razvojem samih plesnih grupa. Tako danas radi s tri plesne grupe različitih starosnih dobi, ali i s jednom fitness grupom. Najmlađi član ima dvije i po godine, a gornja granica, kako dodaje, ne postoji, jer ples je za sve one koji žele da plešu.

-Imamo samo jednog, ali veoma vrijednog muškog člana. On je Ivan Radovac, koji ima 16 godina, a koji se također bavi i folklorom. Odlično se uklopio u našu grupu, prihvaćen je i zaista sam ponosna na njega.  Ali sam također i jako sretna što se djeca pored plesa bave i drugim aktivnostima, ističe Lara.

Dodaje kako su bili primorani obustaviti časove plesa na period od čak pola godine radi novonastale situacije s pandemijom korona virusa, ali to nije uništilo duh ovih državnih prvaka i prijatelja prije svega.

-Konstantno smo bili u kontaktu na svim društvenim mrežama. Pisali jedni drugima i jedva čekali nove plesne korake. Jako sam bliska sa svom svojom djecom. Nijedno dijete me ne persira. Želim da im budem prvenstveno prijatelj a tek onda trener. Neki mi se povjeravaju, s nekima se družim i privatno. Često pravimo i druženja, roštilje, filmske večeri uz pizzu ili igranje društvenih igara.

Dodaje kako je veoma zahvalna roditeljima za sve ove godine povjerenja koje joj pružaju. Osim toga, zahvalnost duguje i Mariji Strika, koja osim što godinama pohađa ples kod Lare, danas joj vrlo uspješno i asistira.

Sarađuju sa svim podružnicama plesnog kluba LDF, a osim toga u saradnji su i s plesnim klubom „Violeta“ te se čak druže i neformalno.

Zahvalna je i općinskom načelniku Edinu Hozanu i Općini Jajce na pomoći prilikom odlaska na neka od regionalnih takmičenja, kao i za nedavno pomoć pri postavljanju linoleuma u prostor u kojem plešu. Međutim, na lokalnom nivou, LDF bi mogao biti i više prepoznat te uključen u kulturno umjetničke događaje i manifestacije.

Zbog nedostatka finansija, a uprkos kvalifikacijama za Svjetsko takmičenje u Rimu 2017. godine, plesni klub LDF nije uspio otići na ovo putovanje.

-Inače djeca sama sebi sve finansiraju: put, startnine na turnirima, članarine, kao i džeparce. Bilo bi bolje kada bismo imali više podrške. Ovim putem pozivam sve one koji mogu da nas podrže da nam se jave, jer će nam to mnogo značiti. Ne nužno samo finansijski, već i u pogledu promotivnih majica i sličnih stvari, navela je ona.

No bez obzira na poteškoće i izazove, ne posustaju, već spremaju nove koreografije, čekajući vrijeme novih takmičenja.

-Osim plesnih grupa obučavam i solo plesače, kao i duo i trio. U skorijoj budućnosti će tako biti moguće i angažovati plesni par da vam pleše na nekom događaju. A pripremamo i spot u okviru promocije svih podružnica LDF.

Lara podučava razne stilove plesa, od latino i standardnih do modernih, kao i plesnog fitnessa. Ono što je posebno zanimljivo jeste da radi i prvi bračni ples, odnosno podučava buduće mladence za njihov prvi ples, koji će pamtiti cijeli život.

Zato koristimo ovu priliku i pozivamo sve zainteresovane da se priključe plesnom klubu LDF, kako bi popravili svoje držanje, ali i raspoloženje, jer smo se i sami uvjerili u pozitivnu energiju Lare Zahirović, koja ohrabruje i sve momke da se jave i razbiju tabue o tome da ples nije za muškarce. Uvjerićete se da jeste.

 

Više informacija možete pronaći na Fb i instagram stranici plesnog kluba LDF.

 

 

(Jajce Online/S.Velaga)