Porodicama čiji je član domaćinstva preminuo od koronavirusa s područja općine Jajce nailaze na mnoge probleme, pogotovo one finansijske prirode.

Pogrebni troškovi su nešto veći nego oni uobičajeni, a porodice su prepušteni sami sebi i pokopnom društvu ako im njihov najmiliji umre u kući. Osnivanjem fonda kako bi se refundirali ovi troškovi uveliko bi pomogli mnogim porodicama, a pogotovo onim koji su slabijeg finansijskog stanja.

Ovaj apel pokopnog društva “Berzah” možemo shvatiti kao univerzalni, jer se odnosi i na druge pripadnike religija imaju iste probleme.

O ovome problemu se oglasio i direktor Berzaha, Senad ef. Hadžić:

“Čovjek snuje a Allah određuje”. Svakom biću je određen trenutak rođenja i trenutak smrti. Svakom biću određen je i uzrok smrti. Sve je već zapisano.

Međutim, na području Medžlisa IZ Jajce od 01.09.2020. godine do danas 20.11.2020. godine, preselile su (umrle) 73 osobe. Od ovog broja 18 osoba je proglašeno da su umrli od virusa Covid-19.

Danas smo preuzeli tijelo osobe koja je umrla od koronavirusa u svojoj kući. Kad umre osoba od koronavirusa u bolnici to sredi medicinski tim i na tome im čestitam, ali kad umre u kući onda više niko nije nadležan nego se sve prebacuje na porodicu.

Dužni su sami sve da organizuju (dezinfekcije, prenos, dženaze itd..). Troškovi sahrana i dženaza se zbog sanduka, načina opreme i dezinfekcija povećavaju.

Zar se nije mogao obezbjediti fond za one koji su umrli od koronavirusa da te troškove snosi općina ili neko drugi. Zar nisu predviđeni fondovi za slučaj Covid-19.

Uopšteno puno naših jajčana je umrlo u kratkom periodu (korona, stres, srčani, moždani, rak, a najmanje starost…).

“Smrt je bliža od kragne za vratom”. (hadis) opominje nas svaki dan ali džaba, nekima su bitni samo lični interesi.

Neka je Božiji rahmet na sve umrle, a porodicama sabura i strpljenja, napisao je Hadžić.

 

 

(MIZ Jajce)