Asocijacija srednjoškolaca u BiH danas organizuje obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca.

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja. Ove godine navršava se 81 godina od njihovog stradanja.

Međunarodni dan srednjoškolaca je dan kada srednjoškolci cijelog svijeta stavljaju fokus javnosti na svoje probleme. Ove godine Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je fokus stavila na participaciju mladih u procesima donošenja odluka te je ovogodišnji slogan: „#PitamoSe“.

Zbog svima već poznatih razloga, pandemije Covid-19, ovaj dan morao obilježiti na malo drugačiji način. Kampanju smo započeli na dan predizborne šutnje, sa sloganom „Kada vi šutite, mi #PitamoSe“!

Preko Instagram i Facebook storya, našoj publici smo postavljali pitanja o problemima u njihovoj lokalnoj zajednici. Odlučili smo 2 dana poslije izbora poslati poruku Upravi naše lokalne zajednice kroz plakate na kojima je napisano 13 državnih problema, te i dopis s istaknutim problemom.

LT Jajce je učestvovao u kampanji provedenoj povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca.

-Smatramo da naši srednjoškolci zaslužuju svoj budžet, prostor, prijevoz do škole i razne druge stvari koje nažalost nemamo. Mi, srednjoškolci, ćemo se truditi ostvariti zamišljeno, te ćemo zasigurno dobiti prava koja zaista zaslužujemo. Održali smo malu “diskusiju” u našem lokalnom timu i time smo došli do zaključka da bi mi sami imali veću radnu motivaciju kada bi imali veća prava i podršku. Većom motivacijom bi uspjeli ostvariti više ciljeve koje nažalost trenutno nismo u mogućnosti ostvariti. Iako nismo u mogućnosti ostvariti svoje ciljeve uvijek ćemo težiti ka tome i trudit ćemo se stvoriti nove mogućnosti, poručili su srednjoškolci.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u državi i okupljanje istih na prostoru BiH.

ASuBiH se bavi edukacijom srednjoškolaca, uključivanjem srednjoškolaca u proces donošenja odluka, radi na izmjeni, dopuni i usvajanju zakonskih i političkih rješenja vezanih za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini, zastupanjem srednjoškolaca u BiH, kao i saradnjom s drugim organizacijama i srednjoškolcima u BiH, ali i šire.

 

 

(Jajce Online)