Mišo Rakita rođen je 1975. godine u Jajcu, od 1992. živi i radi u Salzburgu u Austriji. S 15 godina postao je redovni posjetioc teretane, a danas kao diplomirani fitness trener reda uspjehe na evropskim i svjetskim takmičenjima.

Na nedavno održanom takmičenju u Španiji “NPC Worldwide European Championship (Olympia Amateur)”, koje spada u red najprestižnijih, osvojio je bronzanu medalju u Classic Physique Master i imao finale Top 5 u Bodybuilding Masters kategoriji.

Kao dječak išao na je karate, a teretnu je posjećivao kako bi ojačao i izgradio mišićnu masu da bi bio konkurentniji u karate borbama.

– Kao mnogi s područja Jajca, 1992. godine sam izbjegao s majkom i mlađim bratom u Austriju, gdje su otac i stariji brat već radili i boravili. Pošto se nisam mogao baš sporazumijevati nisam uspio naći karate klub gdje bih nastavio s karateom, ali sam slučajno u komšiluku u prolazu ugledao malu teretanu te zamolio oca da me tu prijavi. To je u stvari bio klub dizača tegova, čiji sam najmlađi član tima postao vrlo brzo i takmičio se sve do 2003. – priča Rakita za SrpskaCafe.

Najznačajniji uspjeh u periodu kada je bavio dizanjem tegova bila mu je srebrena medalja na otvorenom  Evropskom takmičenju u Bench Press s podignutih 200 kilograma.

– Poslije tog uspjeha dolaze privatni problemi i trenirao sam samo za sebe iz hobija sve do 2013. kad sam odlučio da hobi postane profesija. Dok sam radio na diplomi naučio sam da ishrana igra jako veliku ulogu kada su u pitanju bodybuilding i forma – kaže Rakita.

Na godišnjem odmoru 2014. godine upoznao je Ristu Vujanovića iz Brčkog odakle mu je i supruga, a pošto je on već bio takmičar zamolio ga je da mu pomogne da se spremi i oproba na bini. Od tada se redovno takmiči, jer se pronašao u tome i to mu je postao stil života.

U ovom sportu inače imaju dvije sezone, proljetna i jesenja. Takmičar se može takmičiti kad god i na god koliko takmičenja želi ako misli da je spreman. Pripreme traju u prosjeku između 12 i 20 nedjelja zavisno od polazne forme.

Kaže da su mu se utisci s takmičenja u Španiji urezali za život.

– Takmičenje tog ranga Olympia Amateur je san svakog ko se bavi ovim sportom da bar jednom u životu stane na tu binu, a meni ne samo da se ispunilo da učestvujem nego i da osvojim čak dvije medalje u mnogo jakoj konkurenciji najboljih iz čitavog svijeta. Organizacija sa s obzirom na situaciju je bila na najvišem mogućem nivou, a generalno narod u tom dijelu Španije je i više nego prijatan i gostoljubiv tako da jedva čekam da se situacija normalizuje da sa suprugom i sinovima baš tamo odem na zasluženi odmor.

Naredni cilj mu je da se oproba na nekom takmičenju u Americi, a trenutno radi na izgradnji što više mišićne mase.

Posebnu zahvalnost Rakita je izrazio prema treneru Draganu Paunoviću koji je najviše zaslužan za njegove rezultate u bodybuildingu u posljednje dvije godine.

– Dogovorio sam s trenerom da radimo na tome da sljedeće takmičenje budem konkurentan najboljima u 212 kategoriji. To je nekih 91-92kg što je 5-6 više nego što sam sad imao na bini i da izađem i oprobam se na nekom od najprestižnijih takmičenja ni manje ni više nego u Americi. To može trajati dvije, možda i više godina, ali dok to neostvarim neću izlaziti na takmičenja – jasan je Rakita.

 

(SrpskaCafe.com)