U vremenu pandemije korona virusa, mnogi su klonuli duhom, ostali bez nade i u strahu od neizvjesnosti sadašnjeg, ali i budućeg vremena. Međutim, ono što je sasvim sigurno i ohrabrujuće jesu ideje koje su zaživjele kod umjetnika širom BiH, ali i svijeta, a koje su ostvarile onu divnu dozu utjehe i optimizma, kroz djela koja žive i koja nam daju tu energiju radosti i zadovoljstva, piše Jajce Online.

Jedan od tih stvaratelja, umjetnika, jeste naš poznati slikar Samir Hažbić. Rođen je 1969.godine u Jajcu, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 2000. godine u klasi profesora Nusreta Pašića na odsjeku slikarstva.

Član je udruženja Likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2014. godine, a 2012. osnovao je Gradsku galeriju u našem gradu Jajcu, koji uspješno i vodi. S obzirom na niz njegovih samostalnih i grupnih izložbi, kao i brojne uspjehe i učešće u humanitarnim akcijama, bilo je i više nego dovoljno povoda da razgovaramo sa njim za Jajce online.

Hažbić je u samom uvodu razgovora izrazio zahvalnost na interesovanju za njegov rad, ali i vremenu i prostoru izdvojenima za ovaj intervju.

Kada i kako se rodila u Vama želja za slikarstvom i počeo put ka izgradnji Vaše ličnosti kao danas prepoznatog „slikara sa punim osjećajem mjere“, kako vas je opisao likovni kritičar mr Vojislav Vujanović?

Mislim da se nije rodila želja u meni za slikarstvom, nego sam rođen sa tom željom, a prvi crteži u ranom djetinjstvu su bili početak realizacije te želje, koja je ustvari bila iskrena ljubav i potreba kojih tada nisam bio ni svjestan.

Kada ste imali svoju prvu samostalnu izložbu i po čemu je pamtite?

Prva izložba koja je meni mnogo značila, bila je u vrijeme dok sam studirao na ALU u Sarajevu, a radi se o godišnjoj izložbi studenata akademije. Ta izložba mi je veoma bitna jer su predstavljeni najbolji radovi u toj školskoj godini po ocjeni profesora sa akademije. Bila je to potvrda da ono čime se bavim ima nekog smisla.

Učesnik ste brojnih samostalnih izložbi u BiH, ali i inostranstvu. Možete li izdvojiti neke za koje Vas vežu posebne uspomene i koje su to?

Meni najdraža izložba bila je u Sarajevu u galeriji „Slikar“, na kojoj sam izložio portrete fudbalera reprezentacije BiH. Tada sam upoznao naše „Zmajeve“ i prodajom njihovih portreta donirao 10 000 KM za izgradnju kuće u kojoj su boravila djeca oboljela od karcinoma.

Gdje pronalazite inspiraciju i motive i koliko je potrebno vremena i strpljenja za realizaciju jednog djela, od same ideje do realizacije?

Mišljenja sam da sve što čini jedan život predstavlja inspiraciju i da „rad i rad i rad“ tu inspiraciju oblikuju i pretvaraju  u umjetničko djelo. Motiv je u svemu tome relativna stvar. Jednom prilikom na akademiji, mi studenti smo se požalili profesoru da nam je postavka koju smo slikali, onako „bez veze“. Nije do postavke i motiva, već je do slikara, umjetnik od svega napravi remek djelo, rekao nam je tada. Trebalo je dosta vremena da prođe da shvatimo što nam je rekao.

Kojom slikarskom tehnikom se služite i ko su Vam svojevrsni uzori u svijetu slikanja, ako ih naravno imate?

Od slikarskih tehnika preferiram ulje, ugljen i kombinovanu tehniku. U zavisnosti od motiva i komunikacije koju želim ostvariti između posmatrača i djela, biram i tehniku kojom se najiskrenije mogu izraziti. Kada su u pitanju moji slikarski uzori ja ih više nemam, jer godine rada, iskustva i likovna istraživanja lagano definišu stil koji nije određen pravcem ili njegovim predstavnikom.

Koliko Vam znače kritike likovnih kritičara i koja Vam je najdraža?

Mnogo više mi znače mišljenja i kritike mojih kolega slikari, nego šta likovni kritičari govore i pišu. Osim toga, vrlo je malo kod nas kritičara čiji sud o nekom djelu ima težinu i može se smatrati relevantnim u ozbiljnom umjetničkom prostoru. Najveći kritičar mojih radova upravo sam ja. Mislim da bez tek objektivne samokritičnosti nema ni ozbiljnog napretka. To je ona kritika koja me tjera da svaki sljedeći rad bude boljih od prethodnog.

Koje je razdoblje Vašeg stvaralaštva bilo najplodonosnije po djelima, priznanjima..

Najuspjelije slike iz određenih slikarskih stilova koji su činili segmente mog likovnog sazrijevanja, za mene predstavljaju najveću dragocijenost, jer prikazuju hronologiju mog dosadašnjeg opusa.

Prije 8 godina osnovali ste Gradsku galeriju u Jajcu. Kako ocjenjujete njen dosadašnji rad i jeste li zadovoljni interesom i podrškom grada, ali i samog stanovništva?

Govoriti o umjetnosti, slikarstvu ili galeriji u ova luda i teška vremena, pomalo je postalo neozbiljno i degutantno na ovim našim prostorima. Na svu sreću, još uvijek tako ne misle oni koji su zaduženi za kulturne događaje u našem gradu, oni koji materijalno pomažu organizaciju kulturnih događaja i naravno publika i građanstvo Jajca koji daju podršku svojim dolascima na pomenute sadržaje.

Živi li umjetnost u doba korone i kako izgleda Vaše stvaralaštvo sada, jeste li možda pronašli i inspiraciju u ovom globalnom izazovnom periodu?

Ova opaka Corona uzima ljudske živote, a ja se protiv nje borim crtajući portrete naših najdražih, odnosno virtuelno stvaram likove i nove živote. Trenutno me to inspiriše u radu i čini sretnim.

Vaši portreti, ali i pejsaži grada Jajca su veoma prepoznatljivi i dragi sugrađanima, ali i onima koji u srcu nose Jajce iako su daleko. Koliko vam je zahtjevno raditi djela po narudžbi?

Nikada ne prihvatam narudžbe koje će onemogućiti moju stvaralačku kreativnost i lični doživljaj teme koju slikam. Zbog toga mislim da ne postoji umjetnik koji svoj rad želi svesti na prostituciju, što narudžbe često znaju biti.

Šta je Vaša poruka mladim umjetnicima, onima koji su na početku svoje karijere sa kistovima u ruci i idejama u glavi. Kako je biti umjetnik u BiH?

Umjetnik je teško biti svugdje na svijetu, a kod nas još i teže. Ali ko se želi baviti umjetnošću da bi mu bilo lako i dobro, bolje je da odmah odustane, od toga nema ni umjetnosti ni dobrote. Ko je spreman da radije kupi dobar kist nego patike, ko je spreman da danima i noći uporno radi a ne misli na zaradu ima dobre šanse da jednog dana živi od svoje ljubavi.

 

 

(Jajce Online/S.Velaga)