Ženski odbojkaški klub “Jajce-Nansen” u narednoj takmičarskoj sezoni 2020/2021. igrat će na višem nivou, odnosno u Federalnoj omladinskoj ligi. Povodom ovog uspjeha danas je sazvana press konferencija u Gradskoj dvorani Jajce, piše Jajce Online.

Kako kažu iz ŽOK “Jajce-Nansen” ovaj uspjeh za njih stvara dodatnu motivaciju i volju za postizanje još boljih rezultata.

-Raduje me što ćemo napraviti jedan korak dalje i učestvovati u Federalnoj ligi i to za 10. rođendan kluba. Iza sebe klub ima jednu bogatu historiju, postigli smo dosta dobre rezultate i ovo je samo jedan logički slijed da idemo dalje. Iako ćemo biti najmlađi ekipa, ali to nas neće ponukati da za dvije godine postanemo stabilan takmac i da se ravnopravno nosimo sa svima, rekao je Šekib Makić, trener ŽOK “Jajce-Nansen”.

Dr. Miloš Jelčić, predsjednik Odbojkaškog saveza FBiH izrazio je veliko zadovoljstvo što je došao u Jajce, te naglasio kako je uvijek je drago predsjednicima raznih saveza kad neki novi klub uđe i postane dio odbojkaške obitelji.

-Što se tiče nas u Federalnom savezu mi smo iznimno zadovoljni iz toga razloga što s njihovim ulaskom u naš savez ostvaruju mnoga prava i druženja, igrat ćete s mnogo jačim ekipama s kojima će se radovati i tugovati, ali biće dio jedne velike porodice iz koje im se pruža prilika da idu i dalje pa čak do reprezentacije naše države BiH, istakao je Ječić za naš portal.

Predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić osim što je počastio prisutne svojim dolaskom, donio je vrijednu donaciju u vidu lopti i mreže. Pored toga stavio se na raspolaganje da pomogne našem klubu i za druge stvari.

-Jučer smo krenuli u posjetu ovom klubu i gradu, ja iz Tuzle, a Miloš iz Čapljine. Ipak smo odučili da ih posjetimo jer smo obećali i morao sam to i ispuniti. Od onog momenta kad su podnijeli zahtjev, “Jajce-Nansen” je ušao u jedan sistem i samim tim stekao prava i za reprezentativne pozive. Od odbojkašica sve zavisi jer 5 posto se odnosi na talenat, a ostalo je rad. Koliko sam vidio, zaista postoje divni uslovi za treniranje i igranje u Jajcu, kazao je Fatić.

Na ćelu Saveza općine Jajce koji broji 29 klubova nalazi se Mirza Varenkić, koji je pohvalio uspjeh kluba.

-Trener Makić je napravio jedan korak koji je za nas pa i ne baš iznenađujući zbog njegovih zbog rezultata s ovim sekcijama, ali sasvim sigurno je podigao ljestvicu u našem Savezu kao i sportskom klubovima na području općine Jajce. Drago mi je da se na sceni pojavio jedan ovakav klub koji je izišao iz lokalnog i kantonalnog te se podigao na jedan veći nivo, rekao je Varenkić.

Osim sponzora veliku podršku u radu kluba već duži niza godina pruža Općina Jace te njen čelni čovjek Edin Hozan.

-Prije svega želim da čestitam našem klubu na ogromnom uspjehu, a posebno treneru i igračicama. Cijeli grad je ponosan na njih i smatram da će svi stati iza ovog uspješnog sportskog kolektiva i dati i podršku kao što smo ih uvijek iz Općine Jajce podržavati. Zahvaljujem se predsjednicama saveza što su nas posjetili i pružili podršku, naveo je Hozan.

Slave godišnjicu kluba

Ženski odbojkaši klub “Jajce-Nansen” osnovan je prije deset godina i pokazao se kao uspješan sportski kolektiv ne samo na terenu, već i u drugim projektima. Kontinuirano rade na zašiti životne sredine kroz uređenje zelenih površina,a orgainzovali su i edukativne radionice na ovu temu.

Svoje kreativne aktivnosti provode kroz edukaciju i podizanje svijesti kod mladih u borbi protiv zloupotrebe poroka.

Na sportskom planu tri puta su osvajali kantonalnu ligu SBK-a te su pet puta bili viceprvaci juniorkama i kadetkinjama. Koa i mnogi klubovu imaju finansijskih poteškoća, ali najveći problem im predstavlja ograničeni broj treninga zbog zauzeća dvorane.

 

 

(Jajce Online/E.Crnkić)