Deložacija, samostalna izložba bosanskohercegovačkog umjetnika Aleksandra Miloševića biće otvorena u četvrtak, 5. novembra u 19:00 sati u Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Instalacije, sačinjene od stvari koje su preživjele ratne zbjegove i deložacije u periodu tranzicije, postavljaju pitanja o univerzalnoj prirodi dobra i zla  na ličnom i društvenom planu.

Jedinstvenost izložbe ogleda se u načinu na koji Milošević preispituje i prezentuje društvene, istorijske, socijalne, individualne i kolektivne faktore koji utiču na društvo u kome živi, jednako kao i na globalno društvo. Na temelju ličnih iskustava i porodične prošlosti autor priča o fenomenu deložacije, na koji gleda kao na birokratski ritual. Odnosno, autor postavlja pitanje: – Šta ostaje  iza deložacije?

Aleksandar Milošević rođen je 1995. godine. Apsolvent je na Grafičkom dizajnu Akademije umjetnosti u Banjaluci. Prvu samostalnu izložbu pod nazivom Prizvuk otvara u rodnom gradu 2018, u Kulturnom centru Banski dvor. Već sljedeće godine dobija priliku da sarađuje sa Marinom Abramović na Masterclassu u sklopu izložbe Čistač u Muzeju Savremene umjetnosti u Beogradu.

Tokom 2020. izlaže na kolektivnoj izložbi Rekonstrukcija u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Pored performansa bavi se slikarstvom u okviru koga istražuje forme apstraktnog pejzaža i konceptualizma.

 

 

(Jajce Online)