U Mostaru je jutros u 75. godini preminuo legendarni skakač, jedan od najboljih u historiji skokova sa Starog mosta, Mirsad Deda Pašić.

Ovu informaciju nam je potvrdio i Lorens Listo, višestruki šampion skokova, ispred Kluba skakača u vodu „Mostari“, čiji je Pašić bio dugogodišnji član.

Popularni Deda ostat će upisan  kao najuspješniji skakač u historiji Mostara u kategoriji skokova na noge. Bez premca je bio najbolji u skokovima na noge s Titovog i Starog mosta, a njegova famozna „štanga“, stil koji danas više niko ne izvodi, ostavljala je bez daha. Dedina „štanga“ krasila je i prijeratnu razglednicu Mostara

U više od pola stoljeća svoje skakačke karijere upisao je impresivnu brojku od preko 10 hiljada skokova u smaragdnu Neretvu. Prvo mjesto je osvojio 11 puta, tri puta drugo i dva puta treće. Godinama je bio član žirija tradicionalnih skokova sa Starog mosta.

Dženaza Mirsadu Dedi Pašiću bit će klanjana sutra u Šarića haremu u Mostaru.

Prvi skokovi

U sklopu priprema za prve Međunarodne takmičarske skokova s vodopada u Jajcu gosti organizatora skokova JU „Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ bili su veteran i organizator mostarskih skokova Mirsad Pašić – Deda i višegodišnji pobjednik mostarskih skokova Lorens Listo.

Ne štedeći svoje ogromno iskustvo oni su nesebično kroz savjete oko samih skokova pomogli našoj Agenciji i tadašnjem direktoru Husi Hadžiću.

Podsjećamo, prvi skokovi u Jajcu održani su sa simbola ovog grada veličanstvenog vodopada 09. augusta 2014. godine, a pobjedu je odnio legendarni Lorens Listo.

Veliki prijatelj Jajca i legenda Mostara Mirsad Deda Pašić bio je više puta na čelu žirija naših, već tradicionalnih skokova. Hvala ti legendo što si mostarsku tradiciju oživio na našoj Plivi.

 

 

(Jajce Online/agencije)