Selo Santo Stefano di Sesanio poznato je po tome što je prodavalo kuće za jedan evro onima koji su željeli da ih renoviraju i žive u njima.

Međutim, otišli su još dalje u tom naumu, pa je ovo italijansko selo sada spremno čak i da plati ljudima da dosele. Ovo srednjovjekovno selo smješteno je u regionu Abruco. Usljed stalnih iseljavanja ljudi, lokalne vlasti Santo Stefana na sve načine pokušavaju da privuku nove stanovnike.

Zato su sada odlučili da plate ljude koji su spremni da se dosele se i započnu da rade u ovom selu, a potencijalne stanovnike će podržati čak i dajući im mjesto za život uz simboličnu stanarinu, prenosi “Klix”.

“Ovo nije nikakav biznis. Jedino što želimo je da se nastavi život u ovom selu”, rekao je za CNN načelnik sela Fabio Santavika.

Ono što je potrebno budućim stanovnicima Santo Stefana je da budu državljani Italije ili barem imaju mogućnost da to postanu kao i da imaju 40 ili manje godina. Odabrani kandidati će imati fiksna mjesečna primanja tokom tri godine u iznosu od maksimalno 8.000 evra godišnje.

Istovremeno, pojedinci će dobiti jednokratni iznos od najviše 20.000 evra koji će im poslužiti za pokretanje preduzetničke ideje i biznisa u selu. Santo Stefano danas ima samo 115 stanovnika, a oko polovine su penzioneri. Manje od 20 ih je mlađe od 13 godina.

Slično je učinila i Kandela u Apuliji kada je prije tri godine ponudila 2.000 evra onima koji su želeli da se presele u ovaj gradić.