Draženka Malićbegović, pomoćnica ministarke civilnih poslova BiH iz sektora zdravstva bila je gošća BHT Uživo. Istakla je da je avans za nabavku vakcina uplaćen, a da lijek Remdesivir možemo očekivati na našem tržištu već u novembru.

[embedded content]

“Obzirom da je pandemija odnijela već dosta života, razvoj i upotreba vakcine je od velikog značaja za sve zemlje. MCP BiH, u koordinaciji za entitetskim ministarstvima zdravlja, učesvovalo je u procecu nabavke vakcina. Konkretno, radi se o vakcinama preko KOVAKS instrumenta. Savjet ministara je 09.10. uplatio avans za nabavku vakcina. To nije ruska vakcina, to je vakcina koja je još uvijek u fazi istraživanja i prozivodnje i moraćemo još sačekati da bismo dobili tu vakcinu. Kroz uplatu ovog avansa, mi imamo mogućnost da dobijem vakcinu za 20 posto populacije”, istakla je Maličbegović.

Napominje da još uvijek nije poznat proizvođač, radi se o više njih, a kad se završi faza testiranja vakcine iz KOVAKS instrumenta za globalni pristup vakcinama, koju prati SZO, u BiH će doći vakcina koja će imati evropski sertifikat sigurnosti.

“BiH je iskazala potrebe za vakcinom za 20 posto stanovništva, to je 1.232.000 doza. Ne isključujemo mogućnost da nabavimo vakcinu i od nekog drugog proizvođača. Bili bismo najsretniji ukoliko bi se vakcina pojavila zimus, međutim, optimalno je vakcinu očekivati tek na proljeće”, izjavila je Maličbegović.

Što se tiče sezonske gripe, napomenula je da entitetska ministarstva zdravlja nabavljaju vakcine za gripu. Ove godine su ih nabavili nešto više nego što je to bilo prethodnih godina.

Do isporuke vakcine za kovid 19, potrebno je osigurati još 21 milion KM za doze hza 20 odsto stanovništva.

Kada je u pitanju nabavka lijeka Remdesivir, Maličbegović kaže da se on nabavlja u skladu sa sporazumom o nabavci medicinskih protivmjera. Prijavili smo naše potrebe, i to tromjesečne. BiH učestvuje u evropskom programu nabavke ovog lijeka, trebali bismo do kraja mjeseca potpisati ugovor i onda se ide u realizaciju nabavke.

“Dobijamo redovno informacije, za sada neće biti problema sa nabavkom Remdesivira, ali je sve to neizvjesno jer niko ne zna kako će se kretati epidemija. U svakom slučaju, u novembru možemo očekivati Remdesivir na našem tržištu”, istakla je Maličbegović.

Vakcina za kovid 19 se ne može pojaviti na tržištu nelegalno. Ukoliko je lijek registrovan, onda se saglasnost dobija od Agencije za lijekove BiH. Ako nije registrovan, onda se mora dostaviti nadležnim entitetskim ministarstvima zdravlja, na osnovu čega oni daju svoju sagasnost za uvoz, ali bez sertifikata ne može doći u zemlju. Tako da je sve što dođe na tržište sigurno za upotrebu, izjavila je Maličbegović.

Kada je riječ o kriterijumima za raspodjelu lijeka ili vakcine, Maličbegovič kaže da kriterijuma nema. FBiH je iskazala potrebu za oko 800.000, RS 400.000 i Brčko Distrikt oko 32.000 vakcina, podsjeća Maličbegović.

bhrt.ba