Gojko Mitić rođen 1940. godine u selu Strojkovce iz okoline Leskovca je glumio u više od 40 vestern filmova, najčešće u ulozi Vinetua, najslavnijeg poglavice Apača.

Moj ulazak u taj svet bio je sasvim slučajan. Prvi put sam se susreo sa kamerom u istorijskom filmu ‘Lancelot’, koji je sniman u Vojvodini. To je bila dobra prilika za nas studente DIFA da se nešto zaradi. Mene je izabrao reditelj, koji je igrao i glavnu ulogu, za svog dublera. U odgovarajućem kostimu popeli su me na konja, u desnoj ruci dugo koplje, u levoj veliki štit, jedva sam uspeo da držim dizgine konju. Snimamo juriš, ja prvi, a za mnom 250 konjanika. Tada mi je postalo jasno zašto uzima dublera, pad sa konja ne bi bio nimalo prijatan za okovanog viteza jahača”, sjeća se Mitić.

Nakon toga uslijedile su manje uloge u stranim koprodukcijama, sve dok ekipa DEFA studija iz bivšeg DDR-a, tražeći terene u Jugoslaviji za film sa indijanskom tematikom, nije nabasala na njegovu fotografiju kod “Jugoslavije filma”.

Gojko dobija glavnu ulogu u filmu “Sinovi velike medvjedice”, koji doživljava ogroman uspjeh, nakon čega glumi u još 12 filmova sa istom tematikom, televizijskim serijama i pozorištu.

Daleki i egzotični svijet Indijanaca zahvatio je kao manija sredinom prošlog vijeka Evropljane. Svako se trudio da u svoj život unese deo legendarnog Divljeg zapada, oduševljavajući se indijanskim filmskim pričama.

 

(Nezavisne)