Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije dogovorili su da koordinišu uslove putovanja stanovništva tokom pandemije virusa korona, što podrazumijeva izradu “pandemijske mape” na osnovu koje će se donositi mjere za putovanje, a kako stvari sada stoje i sudeći po sadašnjim podacima, Bosna i Hercegovina biće označena crvenom bojom kao visokorizična zemlja, tako da njeni građani u zemlje EU neće moći putovati bez PCR testa, karantina, izolacije ili testiranja u samoj EU.

Naime, usaglašeno je da se rizik za svaku zemlju procjenjuje na osnovu broja testiranih na 100.000 stanovnika u sedam dana prije same procjene kao i broja pozitivnih na virus korona u posljednje dvije sedmice u određenoj evropskoj regiji. Prema tim parametrima, BiH je već u crvenom jer je u posljednje dvije sedmice imala više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Tačnije od 5. do 11. oktobra imala je 67 novozaraženih na 100.000 stanovnika, dok je sedmicu prije, odnosno od 28. septembra do 4. oktobra, bilo 41,56 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Jedan od parametara za “mapiranje” biće i broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih, a za nesmetano putovanje u EU pored manje od 25 novozaraženih u posljednje dvije sedmice na 100.000 stanovnika biće potrebno i manje od četiri odsto pozitivnih od broja testiranih.

Kako su utvrdili evropski zvaničnici, narandžastom bojom biće obilježeni oni kojima je broj zaraženih manji od 50 u posljednje dvije sedmice na 100.0000 stanovnika, a procenat zaraženih četiri i više odsto. Ovom bojom biće obilježene i države i regije u kojima je broj novozaraženih između 25 i 150, ali je procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih manji od četiri odsto.

 

(Nezavisne)