Medaga Hodžić je prije 28 godina napustio rodno Jajce i preselio se u Piećencu, gradić na sjeveru Italije. Građevinski je inžinjer i u Italiji ima vlastitu kompaniju za rekonstrukciju i zaštitu starih objekata.

Zahvaljujući dosadašnjem radu na restauraciji starih zgrada pod zaštitom države Italije, Medaga je odlikovan i za počasnog konzula BiH u toj zemlji.

Prije dvije godine osnovao je A-SDA u Jajcu i postaje prvi čovjek te strake. Nakon što je bio nosilac liste za državni Parlament BiH, ponovo se kandidovao za Lokalne izbore.

Naime, on će se naći na listi Saveza A-SDA-SDA i SBiH.

Iako godinama živi van Jajca, on svaki slobodan trenutak koristi da posjeti svoj rodni grad. Dosta je aktivan u društvenom životu grada, a sudjelovao je i u mnogim humanitarnim projektima.

Koji je razlog Vaše kandidature na predstojećim izborima?

– Kada posmatrate Bosnu i Hercegovinu, u odnosu na druge zemlje u regionu, na Evropskom tlu, vidite zemlju manje površine koja je poznata po ratnim dešavanjima iz 90-tih. Međutim, oni koji su bolje upoznati sa našom domovinom, znaju kakav potencijal se krije u “bosansko-hercegovačkoj Švicarskoj na Balkanskom tlu”.

Jajce, kraljevski grad, je grad koji ne samo da obiluje bogatim turističkim potencijalom, već pruža pogodno tlo za razvoj mnogih grana privrede, poljoprivrede i kulturnih dešavanja mai u gradu tako i u mjesnim zajednicama. Dugogodišnje iskustvo na diplomatskom/političkom planu, u realnom sektoru pa i humanitarnim aktivnostima na relaciji EU i BiH, te nakon prošlih Općih izbora 2018. godine, učinili su me dužnikom da sve to prenesem na lokalni nivo, i dam sve od sebe za svoj grad i ovu državu.

Kakva su očekivanja od Lokalnih izbora, ima li Savez snage da donese pobjedu?

-Za razliku od izbora na općem nivou, Lokalni izbori su uvijek više usmjereni na stanovnike odnosno, unapređenje, razvoj životnih uslova i tokova na lokalnom nivou. U tom smjeru se temelje svi naši napori i očekivanja.

Stranka A-SDA je relativno “mlada” na nivou Općine Jajce, te ove godine po prvi put učestvuje na Lokalnim izborima.

-Dijalog i zajedničko djelovanje, strategija, razmjena ideja formiranjem saveza prije formiranja samog Vijeća je jedan korak odrađen unaprijed. Odluka o formiranju saveza, donesena je nakon analize sadašnje situacije na političkoj sceni Jajca kao i svega što nas očekuje. Kao rezultat nezadovoljstva na mnogim nivoima, cilj saveza koji je formiran sa koalicionim partnerima stranke SDA i SBiH, nam je zajedničkim snagama popraviti ono što je do sada stvaralo nezadovoljstvo građana, zajedno, nadograđujući se i nadopunjujući iskustva, strategije, dajući kao rezultat ne samo bolje sutra, već odmah bolje sada i sve bolje buduće korake u razvoju Jajca.

Savez daje glasačima mogućnost da u isto vrijeme glasaju za različite ljude iz više stranaka/političkih opredjeljenja, a da time nisu ograničeni na jednu političku stranku. Nadam se i očekujem da će to i naši sugrađani prepoznati.

Borbu je uvijek bilo lakše podnijeti udruženih snaga, tako da će i vjerujem biti i ovaj put.

Bitno je usmjeriti snagu na zajedničko pozitivno djelovanje i dobrobit zajednice. Ponekad je dovoljno izabrati između dva zla manje zlo, kako bismo prevazišli nedoumice na putu ka postizanju dobra za sve nas .

Da li se Jajce može učiniti zanimljivom sredinom za investitore?

-Svakako. Jajce je već prepoznato sa turističkog i historijskog aspekta kao jedan od najvrijednih bisera za razvoj i ulaganje. Industrijska zona i njeno proširenje kao i poljoprivredne mogućnosti bitan su kamen za nastavak gradnje.

Iako odlazak mladih pa i svih starosnih kategorija našeg društva predstavljaju problem, u isto vrijeme se otvara mogućnost za ulaganje i učešće svih njih, kroz sve grane, a prije svega privredu, jačajući ekonomski razvoj našeg grada.

Pored navedenog, sportske aktivnosti, kulturni događaji doprinose mnogobrojnih mogućnostima razvoja na lokalnom nivou. Kao što sam već naveo-dugogodišnje iskustvo koje sam stekao na privrednom, političkom nivou, stvorilo je mnoge kontakte čiji interes je već iskazan.

Koja je Vaša poruka glasačima?

-Poruka glasačima je jednim dijelom već iskazana, ali svakako želim da ih sve pozovem da u što većem broju izađu na izbore i da daju svoj glas. Svaka osoba, kao pojedinac daje svoj doprinos tim izlaskom, iskazujući svoje lično opredjeljenje i razmišljanje odabira osobe/osoba za koje smatra da mogu da doprinesu razvoju našeg grada na svim nivoima.

Hvala Jajce Online portalu na iskazanom vremenu i ažurnom praćenju i obavještavanju naših građana o svim dešavanjima i korisnim informacijama na jednom mjestu.

 

 

(Jajce Online)