Osobe starije životne dobi već godinama su na margini bh. društva. Kod velikog broja starijih osoba, odlaskom u penziju drastično se pogoršava opšti životni standard.

[embedded content]

FARUK TUZOVIĆ, penzioner

“Kada sam došao ovdje prvi put odmah sam prepoznao da su ova ovdje četiri zida oaza u tom smislu što je život nas penzionera na neki način pust.Pomoću ove zahrđale harmonike i mog zahrđalog glasa ipak uveseljavam društvo svakog četvrtka.”

“Svoju oazu mira u Centru za zdravo starenje Novi Grad pronašla je i penzionerka Mina.

MINA FILIPOVIĆ, penzionerka

“Mene ovo jako zanima jer znate mi sada imamo više vremena ali manje snage i lijepo mi je gdje su ljudi veseli i gdje možemo nešto novo naučiti bez obzira što imamo godina.”

Ali, izvan okvira ovakvog druženja dočeka ih surova realnost i veliki troškovi života. Porazna je činjenica da se odlaskom u penziju, naročito u našoj zemlji, drastično pogoršava opšti životni standard. Prema izvještaju ombudsmena za ljudska prava, nominalni iznosi penzija se moraju vezivati sa prosječnim nivoom plata i opštim troškovima života. Nerijetko penzije koje bh. penzioneri dobivaju nisu dovoljne ni za osnovne životne potrebe.

KEMAL BERBEROVIĆ, penzioner

“Trošimo penziju samo za osnovne artikle, na hranu, lijekove…nema ništa posebno da bi mi uživali. Sedam računa ja moram podmiriti…”

BELMA SPAHO, portparolka Centra za zdravo starenje Novi Grad

“Osobe treće životne dobi, oni se u svim sferama stavljaju na zadnje mjesto. Ovi centri zaista doprinose poboljšanju i olakšavanju svakodnevnice osoba treće životne dobi, oni imaju osjećaj da su bitni društvu, da društvo ipak vodi računa o njima da nisu zapostavljeni.”

JOHN KENNEDY MOSOTI, predstavnik UNFP-a u BiH

“Potrebno je bolje planiranje rješavanja, odnosno suočavanja sa ovim fenomenom, zaštita osoba starije životne dobi, voditi računa o njihovom zdravlju i voditi računa da su fizički aktivni. Njihov glas se mora čuti i to je izuzetno važno.

Naši sagovornici sa početka priče poručili su da kada nastupi starost, životne prestaje, bore i nemoć samo su drugi oblik novih epizoda života.

bhrt.ba