Nakon niza afera, protesta radnika i višegodišnjih gubitaka Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u gipsari Volari iz Šipova, još jednoj firmi koju je privatizovao kontroverzni Radojica Ratkovac.

Povjeriocima je ostavljeno 30 dana da prijave potraživanja, koja će biti ispitana na ročištu koje je zakazano za 14. decembar u zgradi suda.

“Isti dan će se odlučivati i o daljem toku postupka”, navodi se u rješenju suda koje je u posjedu portala CAPITAL.

Stečajni upravnik je u svom izvještaju naveo kako su poslovni računi duže vrijeme blokirani, da preduzeće ne radi, te da obaveze premašuju vrijednost imovine.

“Obaveze dužnika iznose 4.027.086 KM. Stečajni dužnik je u 2016. i 2017. godini poslovao sa gubitkom, da bi proces rada bio obustavljen u 2018. godini jer nije mogao izmirivati svoje obaveze”, naveo je stečajni upravnik Vladan Ristić.

Podsjećamo, zahtjev za stečaj preduzeća u maju ove godine je podnio direktor Nebojša Ćurko, jedan od najzaslužnijih za propast gipsare, a protiv kojeg se zbog sumnje u kršenje brojnih zakona i pravila poslovanja vodi nekoliko istražnih i pravosudnih postupaka. Za sada je kažnjen samo novčano.

Najbolji gips u bivšoj Jugoslaviji, još od kada je „Volare“ privatizovao kontroverzni prnjavorski biznismen Radojica Ratkovac prije petnaestak godina, proizvodila je samo povremeno, a i to je, tvrde radnici, prodavano „na crno“. Plate su isplaćivane „na ruke“, u kešu. Milionskim iznosima oštećena je i RS, jer ovoj firmi nikada nije odobrena koncesija za eksploataciju rudnika gipsa.

Portal CAPITAL je opširno i iscrpno pisao o nepravilnostima u gipsari, a sve tekstove iz ranijeg perioda možete pročitati OVDJE.

 

 

(capita.ba)