Visoki predstavnik Evropke unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Džozep Borel i ambasador EU u BiH Johan Zatler otvorili su prvu konferenciju Evropske unije i Zapadnog Balkana o temi medijske pismenosti i borbe protiv dezinformacija.

U okviru konferencije održane su tri panel diskusije, organizovane online iz tri grada (Brisela, Sarajeva i Banjaluke) o temama koje se tiču medijske pismenosti, provjere činjenica i dezinformacija sa fokusom na pandemiju u ovoj oblasti.

“Pogrešne informacije i dezinformacije brzo su se proširile Zapadnim Balkanom, Evropskom unijom i cijelim svijetom za vrijeme pandemije. To je bilo opasno za sve nas, prije svega zbog toga što laži o medicinskim pitanjima mogu biti kobne”, istakao je Borel u svom izlaganju.

On je, takođe, istakao važnost rada organizacija za provjeru činjenica i njihovih partnera u raskrinkavanju dezinformacija na Zapadnom Balkanu.

Konferenciju su zajednički organizovali Evropska unija u saradnji sa Udruženjem iz BiH Zašto ne i Asocijacijom srednjoškolaca u BiH, a u okviru projekta “Ne klikam u prazno” koji finansira EU u cilju osnaživanja medijske pismenosti mladih.

Zatler je govorio o značaju konferencije čiji je cilj edukovati javnost i istaći najbolje prakse u borbi protiv dezinformacija u regiji.

“EU u BiH već par godina sarađuje sa zajednicom ‘fekt-čekera’ u zemlji, koji su u samoj srži globalne borbe protiv dezinformisanja”, istakao je Zatler.

Dodao je da učinkovite aktivnosti na sprječavanju širenja dezinformacija zahtijevaju učešće ne samo “fekt-čekera”, civilnog društva i nezavisnih medija, već i predstavnika vlasti i regulatornih tijela, te da se saradnja u toj oblasti treba ojačati u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji je govorilo više od 20 stručnjaka u oblasti medijske i informatičke pismenosti, zvaničnika Evropske unije i iz regije, i aktivista, uključujući člana Evropskog parlamenta Tonina Piculu, ministarku odbrane Sjeverne Makedonije Radmilu Šekerinsku, zamjenicu direktora Međunarodne mreže za provjeru činjenica Kristinu Tardagilu, predsjednika Udruženja “Zašto ne” Darka Brkana, novinarku Mreže za istraživanje kriminala i korupcije Krik iz Srbije Jelenu Vasić, i mnoge druge.

bhrt.ba