Načelnik opštine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisao je Ugovore o sufinansiranju samozapošljavanja sa 13 nezaposlenih osoba koje su ispunile uslove iz Javnog poziva za učešće u ovom Programu.

Opština će za 13 nezaposlenih osoba koje su obuhvaćene ovim programom i koje su registrovale samostalnu djelatnost, na ime troškova registracije i početnog kapitala, doznačiti sredstva u iznosu od 400,00 KM, te refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 600,00 KM mjesečno u trajanju od 12 mjeseci.

“Cilj ovog Programa je sufinansiranje zapošljavanja i kraće trajanje nezaposlenosti kroz stimulisanje samozapošljavanja, a navedene aktivnosti predstavljaju i kontinuiranu brigu za mlade sa područja opštine“ naglasio je Koldžo.

On je podsjetio da su pravo učešća u sufinansiranju samozapošljavanja imale nezaposlene osobe, prijavljene na evidenciji nezaposlenih Biroa Novo Sarajevo, prije objavljivanja javnog poziva, a koje imaju osnovne pretpostavke za bavljenje samostalnom djelatnošću na teritoriji ove opštine i koje do sada nisu koristile sredstva za samozapošljavanje od Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Federalnog zavoda za zapošljavanje i Opštine Novo Sarajevo.

Opština Novo Sarajevo je do sada realizirala 13 od 14 mjera putem javnih poziva, službenih evidencija i direktnim vidom pomoći, a u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće.

bhrt.ba