Više od 550 hiljada radno aktivnih u Bosni i Hercegovini nema posao. Posebno su poražavajući podaci za mlade, čija stopa nezaposlenosti iznosi 60 posto. Jedna od njih je i Merima Makić (32) koja je završila ekonomski fakultet davne 2012. godine i od tada se nalazi na evidenciji na zavodu za zapošljavanje u Jajcu.

-Nažalost nisam bila u radnom odnosu osim što sam odradila pripravnički staž u Općini Jajce, započinje svoj razgovor Merima Makić, supruga i majka jedne djevojčice.

Činjenica da osam godina traga za poslom nije ni malo jednostavna, ponekad je i frustrirajuće za sav uloženi trud.

-Pa jako mi teško pada što sam godinama bez posla, to je vrlo frustrirajuća činjenica. S obzirom na sav uloženi trud, godine školovanja i raznih odricanja nisam imala priliku stupiti u radni odnos iako sam aplicirala na razne konkurse, kazuje nam ona.

Naučnici i analitičari u Bosni i Hercegovini problem nezaposlenosti tretiraju kako jedan od važnijih ili najvažniji problema u bosanskohercegovačkom društvu.

-Aplicirate na neki konkurs a unaprijed znate da je to radno mjesto već nekom “namijenjeno”. Želim da se borim protiv toga i sličnih stvari, jer mislim da svi zaslužuju jednaku sanšu, bez prefiksa, kategorična je Merima.

Odnedavno je postala Član stranke A-SDA, te kandidat za Općinsko vijeće na predstojećim izborima ispred saveza SDA-ASDA i SBiH.

-Mislim da žene itekako mogu doprinijeti boljem razvoju zajednice. Žene su u našem društvu željne dokazivanja, s tim u vezi mislim da bi se puno lakše i uspješnije dogovorile oko nekih bitnih pitanja za zajednicu, rekla je.

Ona vjeruje da mladi i obrazovani ljudi sa svojim znanjem i zalaganjem mogu još vise doprinijeti razvoju sredine u kojoj žive.

-Želim da vjerujem, i nadam se da će neke stvari da krenu na bolje. Mišljenja sam da treba podržati mladi i obrazovani kadar, i samim tim da će se zaustaviti masovan odlazak mladih iz našeg grada, a i države, kazala je ona.

Predstojeći lokalni izbori prilika su da mladi budu birani, ali i da glasaju.

-Poručila bih građanima naše Općine da izađu na izbore u Što većem broju. Da biraju svjesno, savjesno i odgovorno i podrže mlade i obrazovane ljude jer niko ne zna za šta je sposoban, dok ne proba, poručila je Merima Makić, kandidatkinja na predstojećim izborima.

 

 

(Jajce Online)