Jajce će u sklopu ovogodišnjih “19. Šopovih Adana na Plivi” imati prigodu upoznati suvremenog bosanskohercegovačkog pisca Josipa Mlakića.

Rođen 1964. u Bugojnu, BiH. Po zanimanju diplomirani inženjer strojarstva. Živi u Gornjem Vakufu – Uskoplju, BiH. Pisanjem se bavi od početka 90-ih godina prošlog stoljeća, a prvu knjigu je objavio iza rata u BiH (zbirka priča Puževa kućica, 1997.)

Dosada je objavio 4 zbirke priča, jednu zbirku pjesama i 11 romana. Najpoznatiji je po romanesknoj trilogiji koju čine romani Psi i klaunovi (2006.), Živi i mrtvi (2002.) i Kad magle stanu (2000.) koji tematiziraju bošnjačko-hrvatski rat u Bosni i Hercegovini. Dobio je cijeli niz književnih nagrada, uključujući Nagradu Gjalski, Ivan Goran Kovačić, Mirko Kovač i Godišnju nagradu Vladimir Nazor.

Bavi se i pisanjem filmskih scenarija. Po njegovim scenarijima snimljena su četiri dugometražna igrana filma od kojih je najpoznatiji Živi i mrtvi koji je režirao Kristijan Milić.

Za scenarij Imena višnje Branka Schmidta dobio je Zlatnu arenu na 62. Pula Film Festivalu.

-Čast nam u sklopu manifestacije “Šopovi dani na Plivi” koju i ove godine organizira HKD Napredak Jajce ugostiti gospodina Mlakića, a vas, dragi sugrađani, pozivamo da uživate u bogatom kulturnom programu koji pripremamo za vas, poručili su iz organizacionog odbora HKD Napredak Jajce.

(HKD Napredak Jajce)