Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je određivanje pritvora za Anila Ahmada, državljanina Afganistana, koji je osumnjičen da je prokrijumčario deset osoba, također državljana Afganistana, iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, preko rijeke Drine.

Među krijumčarenim migrantima je bilo i maloljetnika.

Nakon ispitivanja, tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za Ahmada zbog opasnosti od bjekstva, jer bi u tom slučaju bio nedostupan pravosudnim organima BiH, saopšteno je iz Tužilaštva.

U saopštenju se navodi da je Ahmad, koji je rođen u Logaru u Afganistanu, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, čamcem prokrijumčario deset osoba iz Srbije preko Drine.

Krijumčareni migranti nisu imali važeće dokumente, niti su ispunjavali uvjete za zakoniti ulazak i boravak u BiH, te su izvršene radnje protivne članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Krijumčarenje je izvršeno čamcem, čime je prouzročena opasnost za živote i sigurnost krijumčarenih osoba, među kojima je bilo i maloljetno dijete.

bhrt.ba