Osman Mehmedagić zvani Osmica neće biti imenovan za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, potvrdio je danas predsjednik HDZ-a i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, piše “PRESS“.

Što se tiče obavještajnog sektora u BiH, ne prihvaćam imenovanje sadašnjeg direktora OSA-e iz više razloga. Prvi je što ne ispunjava formalne uslove, drugi je profesionalnost kadra koju vodi tu službu i treće – pregled koji je došao nije uopšte razmatrao hrvatskog predstavnika. Moramo se dogovoriti što se tiče rada OSA-e. Vrlo jasno, ne prihvaćamo sadašnje kadrove OSA-e”, izjavio je Čović, a prenosi N1 televizija.

S obzirom na to da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, inače kadar Milorada Dodika, zvanično predložio reizbor Osmana Mehmedagića na čelo OSA BiH i to na zahtjev ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković (SDA), evidentno je kako će se imenovanje Mehmedagića morati naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.

Naime, Tegeltija je već zatražio mišljenje Komisije za nadzor nad radom OSA BiH o imenovanju Mehmedagića protiv kojeg je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja fakultetske diplome.

Komisija će o tom pitanju raspravljati kada Tegeltija predloži i kandidata za glavnog inspektora OSA BiH, a koji mora biti pripadnik hrvatskog naroda. Imenovanje direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora OSA BiH morat će se naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.

Da bi Mehmedagić bio izabran potrebno je da ga u Vijeću ministara BiH, uz opću većinu, podrži i bar po jedan ministar iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda. S obzirom na to da svi ministri iz reda hrvatskog naroda dolaze iz HDZ-a već je izvjesno kako imenovanje Mehmedagića nema ni teoretsku šansu da prođe na Vijeću ministara BiH čak i uz ruke proruskog SNSD-a.

Nakon što Vijeće ministara BiH jednom odbije prijedlog za imenovanje Mehmedagića tu će se i definitivno završiti njegovi snovi da ponovo obnaša ovu važnu funkciju u državnoj agenciji.

SDA ima nekoliko opcija, prva je da se povuče i da naredi Biseri Turković da skine s dnevnog reda imenovanje Osmice, odnosno da SDA sama uskrati podršku Mehmedagiću. Ima mogućnost i da ga zadrži u tehničkom mandatu koliko god je to moguće, tj. da čega ishod tužilačkog procesa. Time će se najveća šteta nanijeti samoj OSA-i jer je kompromitirani Mehmedagić izgubio svaki kredibilitet kod međunarodnih partnera.

Lider HDZ-a BiH danas nije samo podcrtao kako neće proći prijedlog za imenovanje Mehmedagića već i da se SDA ne treba nadati imenovanju novog saziva Vlade FBiH.

Naravno da nema Federalne vlade kada ne možemo provesti ono o čemu smo se dogovorili. Kada nađemo partnera sa kojim možemo imati program, naravno da ćemo imati Federalnu vladu”, rekao je Čović.