Isti dan dok pišem o ovom gradu, preporučio sam kolegici da za vikend ode u Jajce, iskreno mislim da je najljepši izlet koji možete napraviti otići u ovaj kraljevski grad.

Jajce ima 30.000 stanovnika relativno mali grad ali ima čak 30 nacionalnih spomenika. Grad nevjerovatne istorije i nestvarne prirode. U gradu postoji nekih desetak lokaliteta koji zahtijevaju vašu pažnju i moj prijedlog je da se prije puta obratite  “JU agenciji Jajce” te sebi obezbijedite ulaznice za sve lokalitete.

Ovo je grad specifičnog imena, barem u našem jeziku, ali kako je ono dobilo ime. Jajce se prvi put počinje razvijati tokom 14. i 15. vijeka, i to zaslugom Hrvoja Vukčića Hrvatinića.

Za nastanak imena grada, vežu se dvije legende. Prva kaže da je Vukčić Hrvatinić odlučio sagraditi grad po uzoru na dvorac “Jaje” (Castell del Uovo), koji se nalazi u čuvenom Napulju pa je po njemu i ovaj grad dobio ime. Po onoj drugoj, vjeruje se da su za vrijeme zidanja jajačke tvrđave u malter stavljana jaja kako bi bio čvršći.

Kao dijete sa Kastela odmah sam se uputio na tvrđavu da ispitam i uporedim i mogu vam reći oduševio sam se. Penjemo se lagano prema tvrđavi i prvo što vidimo je Medvjed kula, mjesto gdje su držali medvjede a i hranili ih zatvorenicima. Po svom obliku ona je odbrambena kula jer se sa nje mogao nadzirati južni prilaz gradu.

Sledeća stavka su Katakombe, jedna od najmisterijoznijih lokacija u gradu. Ulazite niz stepenice te prolazite u pokrivenu crkvu. U samoj stijeni je uklesana grobnica i oltarski prostor kao vječno počivalište vojvodske porodice Hrvatinića. Urađene su u 15. vijeku i izgledaju nestvarno, još uvijek ne mogu vjerovati da je ovo čovjek napravio. Ono što je važno spomenuti je da su ovo jedine očuvane katakombe u BiH, tako da je posjeta podzemnoj crkvi i katakombama jedinstvena prilika. Ne moram vam ni govoriti o osjećaju jeze koji vas čeka dole.

Kada izađete iz katakombi očekuje vas Toranj Sv. Luke , u suštini predstavlja ostatke crkve sv. Marije, nastale još u 12. vijeku. Naziv nosi po relikvijama Sv. Luke koje su bile smještene unutar crkve. Na ovom mjestu je papa Pio II krunisao posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, koje je prenio kraljevsku prestonicu u ovaj grad. Stjepan Tomašević tom krunom nije dobio ništa dobro, kratkotrajna vladavina bila je prepuna sukoba i prepirki sa mađarskim kraljem Matijom Korvinom. Taman kad umiri odnose i donese mir svojoj zemlji Turci su nagrnuli na Bosnu. 1463. godine Stjepanu rekoše da se preda i da će narod i on biti pošteđeni. Kralj je pristao i iznad Jajca se našao sa sultanom koji je lično vodio pohod. Kao i uvijek to je bila prevara te kralja ubiše, i sahraniše u šumu da nikad više ne vidi svoj grad i tako Bosna šaptom pade. Kralju možete ukazati poštovanje, oltar sa kraljevim ostatcima se nalazi u Franjevačkom samostanu kao i sjajan arheološki muzej. U tom muzeju možda i najbolje shvatite blago koje Jajce čuva.

Penjemo se polako ka tvrđavi, kaldrmisane ulice ispunjene autentičnim bosanskim kućama, Ženska džamija i motivi kraljevske porodice po zidinama sve su to simboli dugovječnosti i ono što je meni najfascinantnije kako ti svi motivi opstaju zajedno i jedino tako imaju smisla, a oni koji su se ubijali u ime toga nikad nisu mogli zajedno. Jajačka tvrđava svojevremeno slovila za najjaču u čitavoj Bosni, onu koja je odoljevala Osmanlijama punih 65 godina, a ono što je zanimljivo je da je tokom svih tih godina, sa ciljem da se ojača, stalno dograđivana. Zidine oko tvrđave su u sjajnom stanju, predlažem da napravite krug i uživate u pogledu i u stvaranju divnih fotografija. Ne znam da li je bolje da gledate u grad ispod vas ili u prirodu koja čuva tvrđavu, a kada završite obilazak lagano u autentičnu bosansku oazu, restoran “Kod Asima” na ćevape jer turizam zamara morate voditi računa o kvalitetnoj ishrani.

Za razliku od većine drugih prirodnih ljepota širom svijeta koji se obično nalaze van gradske zone Vodopad u Jajcu, nalazi se u epicentru grada, udaljen svega nekoliko minuta lagane šetnje, od tvrđave i starog grada. Spuštali smo se sa tvrđave i došli u jednu od najljepših prirodnih oaza. Vodopad u Jajcu nastao prije 50.000 godina i proglašen je za jedan od 12 najljepših vodopada na svijetu. Na svojoj najvišoj tački, dostiže visinu od 18 metara, a u proteklih nekoliko godina, poznat je i kao mjesto na kome se održava takmičenje u skokovima. Polako prilazite ovom moćnom prizoru i osjetite neobjašnjivu snagu vodopada, voda vas umiva i uživate u nevjerovatnom prizoru koji je u samom centru grada.

Kako kaže “Zabranjeno pušenje” od istojiskog AVNOJ-a. 29. novembra 1943. godine u Jajcu je održano II Zasjedanje AVNOJ-a, gdje su udareni temelji SFRJ i gdje je faktički stvorena Jugoslavija, te će se taj datum koristiti kao Dan Republike. Kao obilježje tog značajnog istorijskog događaja 1953. godine osnovan je Muzej II zasjedanja AVNOJ-a, koji je u neposrednoj blizini vodopada. Danas se u muzeju mogu pronaći zapisi, predmeti, kao i fotografije iz tog perioda, a urađena je i ambijentalna rekonstrukcija spomen sale u kojoj je 1943. godine održano Zasjedanje. Ono što vam mogu reći da je muzej u nevjerovatno sjajnom stanju. Ocjena deset za ljude koji vode računa o muzeju jer je na svjetskom nivou, a na ulazu možete vidjeti bistu Moše Pijade kao jednog od najbitnijih aktera stvaranja te države.

Ja sam iskreni ljubitelj očaravajućih pogleda, volim ta mjesta sa kojih se pruža nevjerovatan pogled i na kojima napravim fotografije za pamćenje. Jajce je jedan od rijetkih gradova koji ima mjesto sa kojeg vidite čitav grad na nevjerovata način. Kada se od Jajca uputite prema Banja Luci sa vaše lijeve strane postoji šumska staza koja vodi na vidikovac sa kojeg imate pogled na vodopad i kompletan stari grad. Za one hrabre sa ovog mjesta se organizuje “zip line” do vodopada i to po meni najljepšim u cijeloj državi. Malo je ovakvih adrenalinskih užitaka, da možete direktno da se spuštate uz nevjerovatan pogled. Vrijedi probati.

Plivsko jezero najveće je prirodno jezero u BiH, a nalazi se na svega pet kilometara od centra grada. Kada dođete ovdje, dočekaće vas prava oaza mira, gdje je sve tako spokojno i tiho, prosto da ne povjerujete da ste pored grada. Samo vi, šuma i džinovsko jezero. Dok ste ovdje možete uživati u odmoru uz kafu ili sjajnu klopu, ili ako želite moj prijedlog onda pedalinom ili čamcem istražite ovo divno jezero. Nevjerovatno čista voda koja odmara oči. Jezera je inače odlično kombinovati sa posjetom Mlinčićima. Mlinčići u Jajcu postojali su još od 1562. godine, a danas su bez dileme jedna od najvećih atrakcija grada. Nekada su na ovom području postojala 24 mlina od kojih šest nije bilo u funkciji. Danas ih je ovdje 20, te stoje kao pokazatelj industrijskog razvoja u osmanskom periodu, kao i u Krupi koju sam ranije pominjao imućniji stanovnici su gradili ove mlinove i davali ih na korištenje lokalnom stanovništvu. Ti graditelji vjerovatnu nisu mislili da će njihovi mlinovi biti atrakcija i mjesto razonode i za lokalno i strano stanovništvo. Ovo je definitvno jedno opuštajuće mjesto za sjajne fotografije.

Sa sve većim brojem stranih i domaćih turista, Jajce polako ali sigurno postaje jedna od najprivlačnijih destinacija u zemlji, a moj neki osjećaj je da će uskoro da bude hit destinacija.

(eho portal/Zoran Matić)